torsdag 25 mars 2010

Korkat klassförakt från Svenskt näringsliv

Arbetare och vanligt folk är lata, de vill inte arbeta och tjäna pengar, de vill mest ha fritid och ta det lugnt, de vill inte ta ansvar. Chefer sliter hårt för sin lön, de tar ansvar och är flitiga, de gör sin plikt.

Det är kontentan i ett av de mest korkade inläggen på nätet den sista tiden. Det är två ”debattörer” som på betalning av Svensk näringsliv försöker avliva socialistiska myter. Det som de skriver är ju dock helt frånvänt från verkligenheten. Dessa myter är ju så bisarra att det är frågan om de ens existerar i matsalarna på Östermalm.

De skriver bland annat:

Det är naturligtvis svårt att veta varför låginkomstgrupperna arbetar så pass mycket mindre än de mer välbeställda. I några fall är det sannolikt resultat av ett fritt val. Man föredrar helt enkelt mer fritid till kostnaden av lägre inkomst.


Det är ju så dumt så att man knappt kan besvara det men jag gör ett försök. De som arbetar minst är de som tjänar minst. Att det skulle vara resultatet av ett fritt val är ju dock tveksamt. Det är ju främst kvinnor som arbetar i yrken med lägst inkomster och det är ofta arbeten som är på deltid. Det är sällan frivilligt.

De arbeten som är högst avlönade i samhället är sällan deltidsarbeten.

Det är ju också en ganska stor skillnad på att arbeta i kroppsarbeten som städning och hemtjänst och sitta på kontor med chefsuppdrag. Bara där finns det en kroppslig variation av möjlighet att arbeta.

Vidare skriver de:

Marx och andra socialister skulle inte känna igen sig i vår moderna ekonomi, där arbetarklassen numera arbetar mindre än kapitalisterna och höginkomsttagarna. Hans teorier slog fel.


De har uppenbart inte läst sin marxism särdeles noga. De lär ju knappast ha klarat sig igenom gymnasieskolans grundkurs i samhällsvetenskap där marxismen avhandlas. Det är ju inte arbetade timmar som avgör grunden för hur samhället är organiserat och vem som har makten.

Vad är då syftet med denna sörja. Jo att bereda vägen för att öka föraktet för de som har det sämst i samhället. Man kan ju enkelt läsa in att bara man vill arbeta så kan man det hur mycket som helst. Man är sin egen lyckas smed. Blir du inte rik på ett jobb skaffa ett till. Barbara Ehrenreichs Nickeld and dimed som kom ut för kanske tio år sedan borde kanske vara en rimlig läsning för de som ligger bakom detta inlägg.

Det här blev ju inte så välskrivet men jag orkar nog inte förmå mig att göra någonting bättre kring detta idiotiska inlägg.

Aftonbladet, Badlands, ordverkstaden, Lasses foto, Micke Larsson, Rödgrön, Intressant

5 kommentarer:

bergh sa...

Vad du tar i!

hur vet du att syftet är att ök "föraktet för de som har det sämst i samhället"?

du säger ju inte ens rakt ut var de har fel i sak! Det är svårt att avgöra om någons arbetstid är frivilligt vald eller inte, men det betyder ju inte att de har fel.

Höj nivån tack!

Tankesmedjan Det sovande folket sa...

Mycket bra och skarp iakttagelse Herr Broberg!! Enligt min mening är syftet att förändra framförallt medelklassens solidaritet med de sämst ställda. "De har ju valt det själva, de prioriterar annat". Man är också ute efter att förändra betydelsen av ordet klass genom detta! Om den låga inkomsten och det slitsamma jobbet är "självvalt" så minskar ju laddningen av ordet klass och undan för undan kommer vi att få höra även självaste Schlingmann använda det!

Astmathic sa...

Emil Broberg, hur tänker du när du skriver:

"Det är ju främst kvinnor som arbetar i yrken med lägst inkomster och det är ofta arbeten som är på deltid. Det är sällan frivilligt."

Senast jag kontrollerade lever vi i Sverige vilket är ett oerhört fritt land där det inte finns någon som tvingar dig till att jobba med något speciellt. Om nu kvinnorna som du refererar till skulle vilja tjäna mer pengar så kan de till exempel starta ett nytt företag på fritiden. Säg inom städning som jag antar är ett sådant låginkomsttagaryrke som är kvinnointensivt som du pratar om. Det kommer antagligen gå strålande fram tills att ni vänsterpartister får igenom idén att RUT är något negativt vilket leder till att den drivna kvinnan som anställer personer och hjälper till att minska arbetslösheten måste slå igen sitt extrajobb.

I sverige idag är det aldrig någon som tvingar dig till att jobba med något. Du har alltid ett val.

Anonym sa...

Ja man blir trött på de här borgarbrackorna och deras oförståelse av verkligheten.

Jens-Jasper G. sa...

@Astmatic

Uppenbarligen lever vi i helt olika världar. Du lever tydligen i valfrihetens paradis - det är bara att gratulera Dig.

Själv bor jag i Sverige. Där finns det en rätt stor grupp människor som av olika anledningar tvingas ta arbeten som är dåligt betalda och har låg status. Dessutom vill inte arbetsgivaren att de jobbar heltid - det är nämligen lättare att lägga scheman och få som man vill om 'medarbetarna' är hungriga efter mer arbetstid.

I en perfekt värld bytte de så klart jobb, eller startade eget. Men här hos oss andra - i verkligheten - har inte alla föräldrar som kan räkmacka sina äckliga överklassungar till utbildningar, fixa dem jobb eller rent av hjälpa dem att starta ett företag.

Föreställ Dig ett liv utan Din utbildning, utan kontakter och pengar och gärna med en kropp som börjar bli lite sliten. Kanske ett par barn att försörja med. Tänk sen att Du ska starta eget. Ska Du SMS-låna till investeringar? Hur får Du kontrakt och inkomster? Kom ihåg att om Du misslyckas finns det ingen som räddar Dig.

Man kan raljera mer över den narcissistiska världsfrånvändhet som Du uppvisar, men det vore bara att vara onödigt grym.