fredag 5 mars 2010

Olofsson vill att staten ska betala det mesta - men inte välfärden

I borgarnas ambitioner att göra pigavdrag till en valfråga lanserar de nu olika idéer för att göra det billigare eller att det ska omfatta allt fler tjänster. Det intressanta är det faktum att de verkar vara villiga att staten ska betala allt fler tjänster som vi gör i vår vardag. Dock är de inte beredda att satsa mer resurser till det som verkligen behövs. Frågan om Rut är ju i grunden en fråga om vad staten ska betala eller inte. Vad kan vi förvänta oss av det offentliga. Ska staten betala städningen hemma men inte inom sjukvården, ska staten betala skötseln av den privata gräsmattan men inte lekparken, ska staten betala privat läxläsning men inte undervisningen i skolan. Det är faktiskt här som konflikten står.

De offentliga resurserna är inte oändliga, därför behöver vi prioritera hur vi ska använda dem. Jag tycker att det är bättre att de används för att satsa på och bygga ut välfärden än att subventionera privata tjänster till en liten del av befolkningen. Så vill de borgerliga göra pigavdrag och RUT till valfrågor. Gärna. Kom igen. Försvara era prioriteringar. Vi tar mer än gärna fajten!

Aftonbladet, Peter Andersson, AB

5 kommentarer:

Jenny sa...

Riktigt kloka ord!!

Detta vansinne gör en både ledsen, arg och....faktiskt förvånad?
(att det finns folk som "sväljer" denna skit rent ut sagt...)

Man börjar "lära sej" att det finns människor som faktiskt inte alls bryr sej om dom som har det "mindre bra". Skrämmande...
Så Tack för Dina kloka ord, denna morgon!
Jenny

Emil sa...

Tack själv. Vi lever verkligen i en tid där borgerlighetens cynism är slående. Det är ju inte bara inom detta område. Se bara på hur de hantera alla sjuka med sjukförsäkringen. Det handlar verkligen om att det är den den strakes lag.

Kent K. sa...

Apropå Alliansens vurm för RUT och att de hävdar att många företag inom städbranschen skulle gå om kull vid ett avskaffande av RUT:
Jag har en nära bekant som i sin tur har en bekant som har en städfirma i en medelstor stad. Den stadens största städfirma, den var det långt innan RUT! Han har ingen låg- eller medelinkomsttagarkund som använder sig av RUT! Som han själv säger "de har inte råd"! Att bygga upp ett företag med de premisserna att efterfrågan på mina tjänster baseras på att kunden skattesubventioneras är i grunden ett väldigt osunt sätt att bygga företag! Att grundpelaren i mitt företag kan raseras med ett litet politiskt beslut är ju inget som ger varken mig eller mina anställda någon som helst trygghet! Ägaren till företaget jag skrev om ovan byggde upp sitt företag utan RUT och har i dag ett stabilt kundunderlag som ger både honom och hans anställda en trygghet! Det är så man skall bygga upp ett företag!

Emil sa...

Jag håller med om att det är väl en rätt osund näringslivspolitik om man ska ha en hel näringsgren som ska vara helt beroende av skattesubventioner. Städföretag i sig är ju inte några problem men om deras verksamhet är helt beroende av skattesubventioner så är den väl inte så bärkraftig...

Scaber Nestor sa...

Manuell pingback

http://scabernestor.blogg.se/2010/march/hundvaktsavdrag-ar-det-ett-tax-deduction.html