tisdag 30 mars 2010

Ge tjejerna mer!

Lars-Åke Agrell, ordförande i Svenska fotbollsförbundet, kritiserar borgarna i Stockholms stad för att de inte prioriterar damfotbollen då de valt att inte färdigställa deras fotbollsplaner inför premiären i damallsvenskan. Det är givetvis uselt men inte förvånande och Agrell borde ju agera i ett bredare perspektiv och dessutom ta sin egen organisation i öronen.

För tittar man hur det ser ut i skillnader mellan tjej- och killfotboll över landet så är det nästan uteslutande så att det är killarna som får de bättre planerna och de bästa tiderna att träna på. Tjejerna får det som blir över.

Idrotten är djupt o-jämställd. Här borde fotbollsförbundet agera också. Se till att föreningarna ger lika förutsättningarna liksom att kommunerna borde ställa krav på föreningarna. Om man vill nyttja kommunala fotbollsplaner (eller andra idrottsanläggningar) måste man kunna visa att tjejer och killar ges samma möjligheter till sitt idrottande.

SVD, Intressant,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Varför kommunen betala för att värma upp fotbollsplaner överhuvudtaget mitt i vintern? Kan de inte spela på sommaren istället? Detta gäller både herrar och damer. Satsa på barnidrott och låt de vuxna elitidrottarna klara sig själva. Jag vill inte att min skatt går till elitidrottare. Om det inte bär sig får de väl hitta på något annat.

Emil sa...

Jag visserligen hålla med om att det känns tveksamt att spela fotboll mitt i vintern. Men det av mer mänskliga skäl. Å andra sidan brukar vi börja vårt hockeyspelande i månadsskiftet juli/augusti.

Jag tycker förvisso också att man borde satsa mer resurser på barn och ungdomsidrott men också breddidrott som kommer fler till del. Idrott på elitnivå är ju mer som privat företagande och borde bära sina kostnader till stor del själva.

Exemplet med Stockholm är ju mest absurt är ju att de ger männen ett stöd som man inte vill ge damerna.

Tankesmedjan Det sovande folket sa...

Det hela blir ju inte mindre fel av att dam-fotbollsspelarna är betydligt mer framgångsrika än herrarna. Till och med i Umeå har tjejerna fått stå tillbaka för herrarna fast damerna spelar Champions League och herrarna div.1. Bedrövligt!

Emil sa...

Det är ju också så att det finns tydliga prioriteringar när det gäller investeringar. Det är oftast enklare att få en ishall bygd än ett ridhus t.ex.