tisdag 9 mars 2010

De 11300 existerar inte idag enligt Almega

Jag har nu debatterat och diskuterat RUT-avdraget ganska rejält de senaste dagarna. Jag har läst Almegas rapport som hela debatten grundar sig på flera gånger. Men det är först idag när jag VERKLIGEN läste den som jag upptäckte vad de skriver. Jag är så förvånad att jag inte ens är riktigt övertygad om jag har rätt eller inte. Men allt tyder faktiskt på att jag har rätt. Jag återkommer till det.
I sin rapport "Hemservice- attityder och fakta kring hushållsnära tjänster" skriver Almega på sidan 4:
Mellan perioden för den sista mätmånaden (17 januari – 16 februari) fördubblades skatteverkets utbetalningar för hushållsnära tjänster. Det kan antas bero
på en eftersläpning av, och ökad, konsumtion under jul och nyårshelgerna.

Utifrån denna månadstakt skulle branschen omsätta 2,6 miljarder kronor per år. En
omsättning som i sin tur innebär 7 580 helårsanställda eller 11 300 sysselsatta, då
hälften av de anställda arbetar deltid.


Det finns inte 11 300 sysselsatta idag. Det är resultatet som uppnås om ett år om utvecklingstakten fortsätter som den gjorde under de tre aktuella månaderna. Dessa tre månader är inte representativa för helåret. Det medger även Almega. Dels beror detta på att efterfrågan ökar kring julhelgerna men om jag inte har fel så är det också innan årsskiftet som man skall lämna in underlag för avdrag som gjorts under året men som inte har gjorts direkt av företagen. Det är det som är det som Almega benämner eftersläpning. Denna eftersläpning kan ju faktiskt täcka in ett helt halvår av avdrag där arbetet utfördes innan regeländringarna. Jag kan ha fel kring detta men det tror jag faktiskt inte.
Allting bygger således på en mycket tvivelaktig beräkningsgrund som Almega använder sig av. Det är dessutom tragiskt att detta har kunnat etablerats som en sanning. Det var först när Roland Spånt häromdagen i Svenska dagbladet kom med ett alternativt sätt att räkna som fasaden började krackelera. Nu kan vi se att hela huset med pigavdraget rasat.
Almegas rapport har ju tidigare sågats kring hur de har beräknat hur olika samhällsklasser har utnyttjat avdraget. När även denna del av rapporten fallit så återstår ju inte så mycket.

Aftonbladet, Rödgrön, AB2, AB3, Röda Malmö, Annarkia, ett hjärta rött, mina moderata karameller, SVD, Alliansfritt Sverige, martin moberg, joakim Hörsing, Jonas Sjöstedt, Peter Andersson, Intressant

7 kommentarer:

bengt sa...

11 300 är antalet anställda de bedömer finnas under perioden i fråga. På helårsbasis är siffrorna mer svårbedömda.

Eftersläpning (av konsumtion) syftar till att människor senarelagt städningar kring jul, för att få det städat nära jul istället för exempelvis i mitten på november.

Normalt får man skatteavdraget direkt när man köper tjänsterna. Annars ansöker man med faktura. Det finns ingen brytpunkt vid nyår som skulle kunna orsaka konstiga effekter.

Emil sa...

Nej inte under perioden. Det är det som man når upp till i slutet av perioden förutsatt att ökningen är konstant.

Vad gäller eftersläpningen så finns det faktiskt en brytpunkt. 1 februari var sista datumet för att lämna i ansökan om skatterduktion som inte gjorts av företaget utan görs av privatperson själv om man vill ha återbetalningen till midsommar med övriga skattebeskedet. Så då kan man nog räkna med att ett förhållandstort antal människor lämnat in sådana ansökningar just innan 1 februari.

Kent K. sa...

Apropå de här 28 000 låginkomsttagarna som 2008 gjorde RUT-avdrag vilket motsvarar 6 promille av gruppen 200 000:-/år eller lägre! I rapporten från SCB går det inte att utläsa om dessa låginkomsttagare var sammanboende eller inte! Alltså vet vi inte hushållens totala inkomst av de låginkomsttagarna som gjorde RUT-avdrag 2008! Detta har ju en helt avgörande betydelse för vilket värde man skall lägga i att det var 28 000 låginkomsttagare som gjort avdrag! Om dessa var sammanboende med en make/maka med en inkomst lika låg eller högre spelar ju ingen roll för då faller ju hela argumentet för att RUT också används av flera låginkomsttagare platt till marken då man måste räkna samman hushållets totala inkomst för att komma fram till vilka inkomstgrupper som använder sig av RUT-avdraget! Skulle de båda tjäna 200 000:-/år blir ju den totala inkomsten 400 000:-/år och då hamnar ju saken i ett helt annat läge! 

Kent K. sa...

ALLIANSENS "FUSKPOLITIK": Sjukförsäkringsfusk-Alliansens Åtgärd= Kollektiv bestraffning (försämringar för alla)! Skattefusk-Alliansens Åtgärd= Kollektiv belöning (skattesubventioneringar för de som tidigare skattefuskade)!

Anonym sa...

Det jag tycker är konstigt är att riksmedia Radio och TV har inte med ett enda ord kommenterat Roland Spånt beräkning. Men man är mycket villig att plantera alliansens siffror.

Anonym sa...

Det jag tycker är konstigt är att riksmedia Radio och TV har inte med ett enda ord kommenterat Roland Spånt beräkning. Men man är mycket villig att plantera alliansens siffror.

Emil sa...

Kents notering om att man straffar och belönar olika grupper handlar nog i grunden om att gynna sina egna kärnväljare (och kanske sig själva också...)

Att massmedia inte lyfte Spånts debattinlägg är ju faktiskt lite förvånande. Han är ju inte vem som helst utan en etablerad respekterad ekonom. Vi kanske har kommit till det stadiet där det kommer fram så mycket skit om regeringen och dess politik att de aktivt väljer att inte rapportera om allt vilket också är mycket problematiskt. De flesta tidningarna är ju dessutom borgerliga så det kanske är rättning i leden nu när valet närmar sig.