fredag 27 augusti 2010

Sverige ut ur Afghanistan med en rödgrön regering

Alternativen i den pågående valrörelsen blir allt tydligare. Vi har den borgerliga sidan som sätter skattesänkningar före välfärd. Nu kan vi också se att vi har en sida som prioriterar fred och internationellt samarbete och en sida som ser att man vill fortsätta kriga i Afghanistan.

I det borgerliga valmanifestet slår man fast att man ser att man vill etablera sig långsiktigt i Afghanistan. Den rödgröna sidan presenterar nu en tydlig tidsplan för ett Svenskt tillbakadragande. Vi får också besked om när detta tillbakadragande ska ske.

Det kommer med en rödgrön regering inte skickas fler trupper, det blir en civil chef över insatsen, trupper börjar dras tillbaka redan under inledningen av 2011 och den svenska militära insatsen ska avslutas under första halvåret 2013.

Afghanistanfrågan har varit en svår nöt att knäcka i det rödgröna samarbetet. Här har många utomstående hävdat att vi aldrig skulle kunna ena oss. Nu är det gjort. Det visar på att det finns en stor vilja till samarbete och ett inkluderande ledarskap som visar på framgång inte minst från Mona Sahlin.

Intressant?, Dn, AB SVD, Högberg, Expressen, Jonas Sjöstedt, Sydsvenskan, Kent Persson, Jöran Fagerlund, Joakim Hörsing,

12 kommentarer:

kent andersen sa...

"en sida som prioriterar fred och internationellt samarbete och en sida som ser att man vill fortsätta kriga i Afghanistan. "

Det låter ju bra, men mer korrekt vore att säga: en sida som vill att Taliban tar över i Afganistan, och en annan som tycker att det låter som en hemsk ide för människorna i Afganistan. Att dra sig ur Afganistan är att säga att man har förlorat och nu ger vi upp. Till stor glädje for världens terrorister och drogsäljare.

Emil sa...

Eller så kollar man in och ser vad det är vi är överens om. Vi ska dra tillbaka den militära insatsen och stärka civil hjälp. Man kommer alldrig att vinna över Talibanerna militärt. Tvärt om. Talibanerna vill nog högst troligen ha krig och främmande militär makt i landet då det hela tiden stärker deras möjligheter till makt på ång sikt.

Jocke sa...

Jag håller med om att det vore bra med fred i världen. Jag önskar inget hellre. Frågan är om vi vill ha så många dödade människor på vårt svenska samvete. Det är naivt att tro annat än att talibanerna kommer att få ett större fotfäste i Mazar-e-Sharif-området om vi drar oss ur och detta kommer med säkerhet att leda till ökat våld och fler mord på civila, oskyldiga afghanska invånare.
En lösning skulle kunna vara att svenska soldater byts ut mot andra nationers soldater. Det vore ju synd om det skulle bli amerikansk trupp i området istället eftersom de är betydligt mer aggressiva i sitt arbete i Afghanistan.

Jocke sa...

Följande text är citerat från bloggen Wiseman's Wisdoms:

"Civilt bistånd är av yttersta vikt, men det måste också finnas ett parallellt säkerhetsarbete för möjliggöra för biståndet. Uppenbarligen är det de rödgrönas mening att Sverige inte längre ska ansvara för detta. Att dra tillbaka det militära säkerhetsarbetet från Afghanistan är något som Svenska Afghanistankommitténs ordförande tidigare i år varnat för.

Få tror nog att Mona Sahlin inte har vikt sig för Lars Ohly i Afghanistanfrågan. Jämför man Mona Sahlins uttalande vid dagens presskonferens med intervjun då hon besökte Afghanistan i juli ser det ut så här.

Idag:
"- Någon gång måste storebror låta lillebror klara sig själv, sade hon."

I juli:
"- Man vill ju att de afghanska säkerhets- och polisstyrkorna ska ta över ansvaret förr eller senare. Men säkerhetsläget har ju också blivit värre här uppe, säger Sahlin som tycker att debatten blir lite fattig om den bara ska handla om datum för hemresa.

Det går inte, konstaterar hon, att säga att läget har blivit säkrare och stabilare i Afghanistan. Men hon tycker att det är bra att Sverige finns på plats med soldater och civila insatser.""

OK... en kovändning... Rent röstfiske. Den här gången har hon agnat med Afghanska invånares liv...

Emil sa...

Den borgerliga regeringen i Sverige är ju nästan den enda i världen som inte pratar om ett tillbakadragande från Afghanistan. Många länder har redan påbörjat sitt hemdragande av trupper och många andra har satt ett slutdatum.

Om man tror att militär närvaro i Afghanistan är lösningen på problemen så kommer nog den svenska regeringen få utöka den svenska truppnärvaron markant om man ska nå framgång med den strategin då man kommer stå ensam kvar i landet.

Det Afghanska folket vinner inte på militär ocksåation och krig i landet. Tvärtom.

Anonym sa...

Förra länken fungerade inte så jag försöker igen.

Skolflickor och lärare förgiftas av Talibaner.

http://afghanistan.blogs.cnn.com/2010/08/25/officials-schoolgirls-teachers-sick-from-poison-gas/

Anonym sa...

Nejmen Emil! Tror du inte på en öppen debatt? Du har tagit bort mitt kritiska inlägg!

Hälsningar

Anders B

Jocke sa...

Självklart har du rätt i att det är bättre om vi kan dra oss ur. Det stora problemet är att det är mycket farligt att fastställa ett datum för när det ska ske. Då kan en eventuell motståndare lätt utnyttja situationen till sin fördel eftersom detta datum är officiellt.
Det enda vettiga är att förklara vad man vill uppnå ("end state") så tydligt som det är möjligt. När detta är uppnått påbörjar man urdragning.

Emil sa...

Anonym/Anders B

Vilket inlägg? Jag tar enbart sådant som jag uppfattar som rasistiskt eller kränkande eller på annat sätt olämpligt. Ananrs tillåter jag ju kommentarer utan granskning just för att jag tror på öppenhet. Jag är med detta mer öppen än många andra som granskar inläggen först.

Emil sa...

det har inte presenterats ett exakt datum utan attdet ska ske det första halvåret 2013. Vilka ilitärtaktiska följder detta får har jag ingen kompetens att avgöra (jag gjorde aldrig lumpen...:-)

Anonym sa...

Du försöker alltså insinuera att jag har haft rasistiska kommentarer eller varit kränkande.

Smutskastning pågår alltså även här.

Ja då får jag väl skicka texten en gång till.

Hälsningar

Anders B

Emil sa...

Hej Anders B,

jag vet faktiskt inte riktigt vilket inlägg du hänvisar till. Under denna debatt har jag inte tagit bort något inlägg. Igår tog jag bort ett anonymt inlägg som saknade undertecknare under en annan debatt. Jag uppfattade att det var det som du menade. I den debatten återgav jag dock innehållet i den diskussionen i ett eget inlägg och svarade också på den frågan. Jag välkomnar debatt och diskussion på min blogg.