torsdag 26 augusti 2010

Alliansens sämsta och bästa satsningar

Borgarna presenterar nu sin regeringsplattform. Det är ett ganska omfattande dokument så jag har inte hunnit penetrera det ordentligt ännu. Men min första känsla är att det är mycket ord och lite innehåll. Deras politik bygger på att fortsätta med samma politik som nu. Mer pengar till de rika mindre till fattiga.

Dock några snabba kommentarer om dåliga förslag:

- Minskad skatt för höginkomsttagare
- Fortsatta skillnader i beskattning mellan pensionärer och andra
- Borgarna vill sälja ut vattenfall. Eller åtminstone delar av vattenfall. Detta är ju en framgång för privatiseringsminister Maud Olofsson men en motgång för svenska folket och alla som vill se en grönare inriktning på vattenfalls verksamheter.
- Man vill också sälja Teliasonera, Nordea och SBAB. Inte heller bra förslag.
- Man har inte några förslag till att förbättra sjukförsäkringarna. Det vill säga fortsatt jakt på sjuka och arbetslösa.
- Man vill utreda ekonomiska frizoner. Det är ju ett galet förslag som drivits av nyliberalerna på Timbro tidigare. Det handlar helt enkelt om att man vill skapa en massa regel- och skatteundantag i invandrartäta områden. Alla är helt enkelt inte lika mycket värda.
- Tvingande lagstiftning om privatiserad äldreomsorg i alla kommuner. Men vill helt enkelt att de stora jättarna ska kunna tjäna ännu mer pengar på vår gemensamma välfärd. Mer skattepengar till skatteparadisen helt enkelt.
- Man vill gräva fast svenska trupper i Afghanistan. Alla som är involverade i Afghanistan planerar för att dra sig ur kriget, utom den borgerliga regeringen som vill att Sverige ska fortsätta kriga. Dags att inrätta en krigsminister kanske.
- Inga rimliga satsningar på miljön (utöver miljbilspremien möjligen)

Man har ju några bra förslag också:
- Satsning på elevhälsan
- Ökad skatt på alkohol och tobak
- En ”Lex-Littorin” som innebär hårdare straff för den som köper sex

Det finns nog anledning att återkomma med fler kommentarer. Jag har ju också mycket god insyn i arbetet med den rödgröna valplattformen och efter att jag sett den borgerliga plattformen så känner jag mig väldigt hoppfull.

SVD, SVD2, DN, DN2, DN3, Expressen, GP, Intressant?, SVD3, SVD4, Aftonbladet, Sydsvenskan, Tänkvärt,

5 kommentarer:

Anna sa...

Det absolut sämsta förslaget är att tillåta alla 40-talister att bita sig fast till 69 års ålder, så ingen annan kan komma fram. Detta usla förslag kommer att skada svensk forskning och utveckling mer än någon kan ana.

Emil sa...

det finns många dåliga förslag att lyfta fram. Jag välkomnar fler listor...

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Mikael Wallgren sa...

Anonym: Alltid härligt med anonyma kommentarer, de håller alltsom oftast en så hög nivå... (ironi)

Jag är inte Emil, men kan nog svara ändå: Nej- de var inte ett dugg bättre, snarare sämre, eftersom de var Socialdemokrater. Däremot, vilket är det viktiga, rötägg hittas överallt. Så hanterade Mona Sahlin det så mycket bättre än Reinfeldt. Hon tog avstånd och försökte inte dölja det och göra det hela till en pressetisk fråga som (m) gjorde.

Emil sa...

Jag raderade en kommentar som hängde ut de två socialdemokraterna som gick till prostituerade. Inte för att försvara dem utan för att jag inte tycker att man ska hänga ut människor på det sättet. Men det fanns en fråga om jag tyckte att de agerat bättre än Littorin. Och det tycker jag inte. Jag håller med Wallgren.