lördag 21 augusti 2010

Alliansens löfteskarusell saknar trovärdighet

Den borgerliga alliansen har levererat löften som totalt uppgår till över 100 miljarder i ytterligare skattesänkningar. Utöver detta kan man stapla ett antal reformer som också kostar en massa pengar. När nu Anders Borg presenterar det kommande reformutrymmet med fortsatt borgerligt styre så uppgår inte summorna alls till dessa nivåer. Borg pratar om att ta ansvar för ekonomin och så vidare. Men lyckas med konsten att lova väldigt mycket samtidigt som man vill framstå som att man tar ansvar för ekonomin.

Frågan är varför det inte är någon som alls följer upp detta. Man får ju sätta lite press på borgarna och få dem att förklara hur det går ihop. Ska de finansiera sin politik eller inte. Vilka förslag tänker de genomföra och så vidare. Detta är stora och avgörande frågor. Man kanske inte kan svara på allt men massmedia borde kanske ändå ställa frågan. Men vad jag vet så har de inte gjort det.

Dock är man noga med att understryka att det verkar finnas en skillnad mellan Socialdemokraterna och Vänsterpartiet hur man ska skapa en likvärdig skattenivå för pensionärerna. Det är en klyfta som man gärna exponerar och det är säkert fullt rimligt. Men den skillnaden i politik är betydligt mindre än den som de borgerliga partierna presenterar.

Jag har skrivit det förut. Men denna valrörelse kommer högst troligen visa betydelsen av att politiskt ha tillgång till och kontrollera medierna. Den rödgröna sidan har ytterst få medier samtidigt som en avgörande majoritet av dessa medier tillber den borgerliga politiken och dess ledare. Det är ett grundläggande demokratiskt problem som kräver långsiktig handling. Inte minst från fackföreningsrörelsen och socialdemokratin.

SVD, SVD2, DN, Aftonbladet,

5 kommentarer:

Ulf Vargek sa...

Ja man kan verkligen undra hur borgarna får kredit och debet att gå samman.
Vad som saknas i Sverige idag är en bred dagstidning som klart står på vänsterkanten, då som motvikt mot den allt för dominerande borgerliga pressen.

Vad gäller den oberoende socialdemokratiska Aftonbladet, så vet man inte vilken sida de står på. Då de mest enbart verkar intresserade av att höja sin lösnummer upplaga.

Så en satsning på en ny och klart vänsterinriktad dagstidning vore verkligen önskvärt.

Anonym sa...

Jag har svårt att se att skattehöjningar för de "rika" ska kunna finansiera höjd A-kassa och förbättrad sjukförsäkring,sänkt skatt för pensionärer,infrastruktursatsningar och mer pengar till vård,skola och omsorg....

blofeldt sa...

Vilken av Allianserna menar du saknar trovärdighet?

Fredrik sa...

A-kassan var redan finansierad.

http://stockholm.etc.se/31327/a-kassan-en-klassfraga/

Och lite mer matnyttigt:

http://stockholm.etc.se/31326/motivet-bakom-a-kassareformen/

Innan dårarnas sammansvärjning kom på att de kunde sabba facket med höjda avgifter.

Blofeldt. Alliansen? Den med han Det sovande folketförfattaren. Du vet, han som sa att välfärden är som cancer. Hur svårt var det?

Åt helvete med högern.

Alexander sa...

Fredrik

Kommer du ihåg vissa uttalanden som Lars Ohly gjort?Vad anser du om det?