måndag 2 augusti 2010

Ta hem trupperna!

De borgerliga partierna vill skicka mer trupper till Afghanistan. De vill förlänga insatsen för hur länge vi ska delta i USA:s krig. Sverige blir ju med detta ganska unikt. Alla andra talar om hur man ska kunna dra sig tillbaka från ett krig som man aldrig kommer att kunna vinna. Senast igår avslutade Nederländerna sin insats och andra länder har ju redan nu satt upp datum när man ska dra sig ur kriget.

Afghanistan behöver inte mer krig utan andra insatser som hjälper dem till ett rimligare liv och samhälle utan förtryck från Talibaner eller underordning av utländska krigsmakter. Den svenska politiken med en fortsatt borgerlig regering leder antagligen till både ökad makt för Talibanerna och fortsatt krig.

De rödgrön borde enas sig om att ta hem trupperna snarast. Sverige ska inte delta i denna typ av krig!

SVD, DN, Alltid rött alltid rätt, Johan Westerholm, Röda berget, Intressant? Aftonbladet,

8 kommentarer:

Karl Krona sa...

"Den svenska politiken med en fortsatt borgerlig regering leder antagligen till både ökad makt för Talibanerna och fortsatt krig"

Den svenska politiken leder till ökad makt för talibaner? Du inser själv hur illa det där låter va?

Du lyckades skapa en "Fallacy of misplaced concreteness". Nicely done, men då är du å andra sidan vänsterpartist också. Ni har ju talang för det där med logiska fallgropar.. *garvar som en gris*

Emil sa...

Det folkliga stödet för talibanerna har ju inte minskat av kriget. Det är ju samma fenomen som när Sovjet försökte ockupera landet. Krig och ockupation tenderar allt som oftast att ge mer stöd till de mer extrema elementen.

På sikt innebär ockupationen en starkare Talibanrörelse det är jag rätt övertygad om . Det verkar ju som ganska många delar den uppfattningen och nu planerar för ett tillbakadragande.

Stoffe sa...

Som vanligt...

Skriv ett inlägg om hur vi ska hjälpa Afghanen när vi åkt hem. Inbördeskrig kommer slita landet i stycken.

Vi kan skicka hur mycket humanitär hjälp vi vill, men kriget kommer när vi lämnar.
Var så säker.

Ge det 10 år till så kanske, KANSKE vi kan lämna med en ljus framtid i sikte.

Emil sa...

Vänsterpartiets förslag till hur man ska lösa Afgahnistanproblematiken finns här:
http://kongress2010.vansterpartiet.se/internationellt-uttalande/
Jag delar den inriktningen helt.

Anonym sa...

Att tro att "Dra hem trupperna = Fred i Afghanistan" är att skjuta sig själv i foten. Landet är i ett skört tillstånd, och behöver stöd från världens andra länder, inte bara ekonomiskt och humanitärt utan också säkerhetsmässigt. Regeringen är helt enkelt inte kapabel till att stå på egna ben och kunna värja sig mot angrepp från fundamentalisterna som vill ha hela kakan. Helt rätt är att det inte är en hållbar lösning att "ge en man fisk så har han mat för en dag", men det ISAF gör i området är att "lära mannen att fiska". Mentorering och stöd till regeringen är en av huvudverksamheterna, och det tar sig sakta men säkert. Ett urdragande i detta skede vore ett enormt svek och riskerar att leda till en oherhörd mängd döda, främst afghaner som stått på regeringens sida de senaste åren.

Emil sa...

så alternativet som du ser det är att fortsätta att vara med och kriga där oskyldiga civila nästan dagligen dödas. Kriget i Afghanistan kan inte vinnas enbart förloras. Därför krävs det andra saker än vapenmakt för att kunna få befolkningeni landet att inte stödja talibanerna

Fredrik sa...

Att tro att de Natoledda trupperna gör något bra är att skjuta sig, i skallen.

Simon F. sa...

När Sovjetunionen krigade i Afghanistan var det i Sverige bara den lilla Moskvatrogna sekten APK som stödde kriget. När USA nu 30 år senare krigar i Afghanistan på exakt samma sätt och av exakt samma skäl så står hela borgerligheten bakom ockupanten och skickar t.o.m. svenska legoknektar för att hjälpa till med angreppskriget. Det enda en anständig människa kan säga om saken är fy fan.