tisdag 3 augusti 2010

Jämlikhet det bästa skyddet mot brottslighet

Den svenska kriminalpolitiska debatten känns rätt så avgrundsdjup. Svenska dagbladet skriver idag på ledarplats att fängelse är det bästa skyddet vi har mot brottslighet.

En sådan position är ju faktiskt lite svår att inte ens som riktigt konservativ kan man ju tänka. All forskning visar väl ändå på att det är sociala orättvisor som är grunden till brottslighet. Det bästa skyddet mot brottsligheten torde väl därför vara att skapa ett mer jämlikt samhälle. Men det är ju klart att om man på SVDs ledarsida hade den insikten skulle man ju vara tvungen att se att den borgerliga regeringens politik som leder till ökade klyftor också leder till ökad brottslighet. Det sambandet vågar man nog inte se och då återstår ju bara att straffa och låsa in som den enda lösningen.

1 kommentar:

féline-alizarine sa...

Det låter som något pravdaorganet SvDn skulle kunna säga. Fredrik sa ju själv att all forskning som visade att lägre fängelsestraff var bra, i själva verket var flummig strunt. Men det var ingen som förljde upp det vansinnet från dumskallen. Det är en ganska egenmäktig analys, skulle jag vilja ha det till.

Men men