torsdag 19 augusti 2010

640 000 fick höjd fastighetsskatt med den borgerliga regeringen

Minnet är kort inom politiken. Många glömmer allt för snabbt. De rödgrönas förslag till höjd fastighetsskatt orsakar ramaskri i tidningarna. Detta trotts att det är ytterst få som får bidra lite ytterligare till samhällsutvecklingen. Det är ju ett ganska tamt förslag.

För jämför man med förra valrörelsen där man basunerade ut att fastighetsskatten skulle avskaffas så blev det ju inte riktigt så som många hade trott. Skatten försvann och ersattes med an avgift vilket bara handlar om semantik. Rent juridiskt är det inte heller någon avgift utan just en skatt. Men det är ju inte det viktiga.
Det viktiga och intressant är ju att avskaffandet av fastighetsskatten inte alls blev sänka kostnader. För 640 000 personer innebar det en höjning av skatten. Det var de som hade stora dyra hus som tjänade mest.

Kanske skulle den borgerliga regeringens politik kunna sammanfattas ganska bra av deras fastighetsskatt. Mer till de som har mycket och mindre till de som har lite. Den borgerliga politiken är en politik som konsekvent inom alla områden allt tydligare omfördelar från fattiga till rika. Detta gäller såväl inom fastighetsskatten som arbetsmarknaden, sjukvården och så vidare. Den borgerliga politiken är en ojämlikhetspolitik som ökar klyftorna för var dag som går.

SVD, Intressant?, Rödgrön, SVD2, Moberg, Högberg, SVD3, SVD4,

5 kommentarer:

Anonym sa...

Alliansen mörkar att det blev en höjning av reavinstskatten. Skatt på innestående reavinst. En skatt på 1% av taxeringsvärdet på fritids hus under uppförande. Betyder att mitt fritidshus kostar mej ca20.000 per år i skatt eftersom jag har "lyckan" av att det ligger vid vatten.

Anonym sa...

alltid panik att försvara den Gamla Fastighetskatten...

64000 fick höjt???????

jag men hur med mycket????
det är bara summor

Farsan betalade 14500 per år
nu knappt 6000:-

På västkusten hade den gamla fastighetskatten förödande konsekvenser.

Ni Vänster nördar måste inse att
skatten var orimlig.

men som vanlig använder man de politiskt rätta skyddsglasögonen
och fantiserar ihop nöd bortförklaring

Skäms Skäms

Fredrik sa...

Man kan göra allt bättre. Men du, anonym, hur många saker har denna regering gjort rätt, egentligen. 1000 mer i plånkan, för den som inte är med i facket...

och så vidare.

4 ministrar hade begått brott. En köpte inte sex, men avgick... En är under utredning för brott mot mänskligheten. Vad är viktigt? Mord? Eller en tusenlapp som flyttades från välfärd till en massa överbetalda brackor? Hur prioriterar man då? Med hatet?

Alexander sa...

Fredrik

Du har rätt,för jävligt att de "överbetalda brackorna" inon barnomsorgen fått sänkt skatt....

Emil sa...

Före 2006 gick alla villaägare i Sverige på knäna och levde på existensminimum. Så verkar det ju i alla fall på den retorik som förs fram.
Nu är det ju inte den gamla fastighetsskatten som ska återinföras utan en skatt på hus taxerade till mer än 4,5 miljoner. Det är ganska få men i de allra flesta fall rika personer som får vara med och betala lite till för att förbättra vår gemensamma välfärd.