lördag 14 augusti 2010

När ska SVD räkna näringslivets stöd till högern

SVD kritiserar idag LO för att de ger bidrag till Socialdemokraterna och att de driver ett politiskt arbete som gynnar socialdemokratin. Jag har ingenting emot detta samarbete. Dock tror jag att rent politiskt så skulle LO påverka samhället mer om de arbetade bredare med sitt politiska arbete så att det inte blir så S färgat hela tiden. LO skulle vinna på ett bredare spektra.

Det är dock inte detta som SVD är kritiska emot. De vill ju inte att LO ska blanda sig i alls känns det som. En folkpartist, Hamilton, har gjort en "beräkning" av vad LO ger till socialdemokratin i form av pengar, arbetskraft och annat. Han kommer fram till en hög summa som inte känns så trovärdig.

Man kan ju fråga sig varför Hamilton och SVD inte räknar på Svenskt näringslivs bidrag till de borgerliga partierna med kampanjer, utbildningar, seminarier, böcker och så vidare. Där har vi faktiskt ett större problem då det är ett arbete som sker mer i det fördolda och där det är betydligt större summor som snurrar runt.
Men det finns det nog inte något större intresse av att skriva om från de borgerligas sida...

4 kommentarer:

Anonym sa...

Vad har du för belägg för att detta stöd skulle vara högre?
Kan du visa en affish, utbildning, annons från svenskt näringsliv som säger att man ska rösta på ett bestämt parti?
Hade inget emot om LO visat med siffror att det vore bättre med socialdemokraterna, men det gör de inte.
/Andreas

Emil sa...

Jag skulle nog säga att svenskt näringslivs kampanjarbete är lite mer sofistikerat än LOs. Jag har inte sett siffror på ett tag men för ett gäng år sedan kom en bok ut skriven av en forskare vid Uppsala universitet(Koch tror jag han hette) som hade gått igenom svenskt näringsliv genom en rad olika organisationer och instanser lade ut miljarder på att förändra det svenska folkets uppfattningar till att bli mer borgerliga.

Jag tror att det är en mer effektiv användning av resurserna och att LO och arbetarrörelsen (även S) skulle tjäna på att LO uppträdde mer självständigt.

Fredrik sa...

Jag läste siffran: 30-miljoner från svensk näringsliv. Den var dold bakom övriga utgifter, men den posten kom bara då det var val...

SvD kommer att skriva om det då Reinfeldt mer om det...

http://www.aftonbladet.se/nyheter/valet2010/article7295120.ab

Så var det med det.

Fredrik sa...

då Reinfeldt BER om det.

Ursäkta. 8)