fredag 27 augusti 2010

Höjd alkoholskatt tar ut effekten av sänkt moms på restaurangbesök

En liten stilla fundering som jag har är hur den borgerliga regeringen tänker kring att de vill satsa hårt på att sänka restaurangmomsen i sin regeringplattform. Detta skulle ju leda till att fler går ut och äter och dricker på krogen. Dock är det ju tveksamt om det blir fler nya arbetstillfällen som de hävdar men om det nu blir de 8000 nya jobben som de själva hävdar så har ju bland annat Alliansfritt Sverige pekat på att det innebär en kostnad för staten på 700 000 kronor per jobb. Det är dyrt.

När så de borgerliga presenterar helheten i sin politik så blir man ju lite fundersam över hur de tänker öka krog/restaurangbesöken egentligen. De halverar momsen men höjer alkoholskatten med 13%. Det innebär ju att man som besökare kommer att betala mer för delar av sitt restaurangbesök än vad man gör idag. Dessutom är ju kostnaden för alkohol ofta en relativt stor kostnad om man äter ute (bortsett från lunch).

Konsekvensen måste ju bli att restaurangnäringen inte alls får det skjuts som bland annat Maud Olofsson förväntat sig. Det är möjligen om landets nykterister nu går man ur huse för att äta sina middagar på restaurangerna. Det kan ju visa sig att satsningen på 5,6 miljarder skulle bli ytterligare ett fiasko för den borgerliga jobbpolitiken.

Andra som skriver och rapporterar om borgarnas valplattform: Peter Andersson, Martin Moberg, SVD, Alltidrött alltid rätt, DN, expressen , Jonas Sjöstedt, Krassman, Martin Moberg, Aftonbladet, Storstad, Aftonbladet2, S-Buzz, Intressant?, Alliansfritt Sverige

1 kommentar:

Anonym sa...

men då kanske folk väljer bort vinet eller ölen om det är så dyrt, det är ju det som hela ide'n med alkoholskatt.