lördag 14 augusti 2010

Skattesänkningar före välfärd

Det var inte så länge sedan som Reinfeldt stod i Almedalen och höll tal om att det inte var läge för fler skattesänkningar. Det var nu välfärden som skulle säkras. Nu låter det dock annorlunda. Nu är det ytterligare gigantiska skattesänkningar som ska genomföras. Det är också tydligt vilken fördelningspolitisk profil som moderaterna väljer: Mer åt de rika!
Det är främst genom att höja nivån för att betala statlig inkomstskatt som man vill gynna de egna traditionella kärnväljarna. De "nya arbetarpartiet" framstår allt mer som de gamla konservativa skattesänkarmoderaterna. Det är en strategi som känns som tacksam ur ett "fiendeperspektiv". Till och med Svenska dagbladet frågar sig om moderaterna kan vinna valet på ytterligare gigantiska skattesänkningar.

Jag har tillbringat hela min dag på partistyrelsemöte på vänsterpartiets kursgård Syninge. Vi har diskuterat valstrategi och gått igenom valupplägget. Vänsterpartiets profil om världens bästa välfärd utan vinstintresse känns nu när jag läser in massmedias rapportering om de moderata vallöftena som än viktigare. Detta kommer verkligen att bli ett vägval för framtidens välfärd i Sverige. Valet kommer att stå mellan mer pengar till de rika eller en förbättrad välfärd för alla. Om debatten kan komma att handla om detta så är det bara att vara glad. Jag tror att de flesta faktiskt väljer en förbättrad välfärd.

SVD, DN, Aftonbladet, expressen, AB2, SVD2, Intressant?

7 kommentarer:

Anonym sa...

Nu är du vänsterpartist så jag förstår att din analytiska förmåga befinner sig ungefär på samma nivå som en treårings, men jag gör ändå ett försök;

I och med att de makroekonomiska (du får slå upp ordet) siffrorna sedan almedalsveckan överträffat förväntningarna finns det numera ett utrymme (som inte fanns tidigare) i de statliga finanserna att ytterliggare föra över makt (medel) till medborgare framför staten.

Du glömmer att nämna (säkert av misstag och inte medvetet) att de nämnda skattesänkningar (till pensionärer, låg- och medelinkomsttagare. De rika?) förutsätter oförändrade makroekonomiska förutsättningar.

Jag förstår att du inte vill förstå, du är vänsterpartist, politikens efterblivna lillebror, och saknar ekonomisk skolning.

Anonym sa...

Helt klart vill man ha en bättre välfärd, så jag kommer att rösta på er detta val.

Mikael Wallgren sa...

Suck, ännu en gång bevisas det varför anonyma inlägg inte borde tillåtas- typ någonstans...

Bra skrivet Emil!

Anna Högberg sa...

Uppenbarligen läste du inte artiklarna? Moderaterna sade EXTREMT TYDLIGT att skattesänkningarna kommer OM det finns utrymme, och de sade TYDLIGT att välfärden ska prioriteras först.

Men ni vänsterfolk läser väl bara rubrikerna och fantiserar ihop resten...

Fredrik sa...

Å andra sidan har furiren sagt att det inte skall sänkas några skatter, så det får ses som populism. Det är ju knappast bättre.

Ni högerfolk är allt bra lättduperade.

Kalmardamen sa...

Ett bra inlägg, Emil.

Hoppas ni når fram med budskapet!

Emil sa...

Till Anna: frågan är ju vad man menar att välfärden ska komma först? SKa man fortsätta som denna mandatperiod med stora uppsägningar inom den offentliga välfärden. Ska man fortsätta sparka lärare. Ska man se till att fortsätta öka barnfattigdomen. Det som man gjort den senaste mandatperioden har inte varit att låta välfärden gå före skattesänkningar. Man kommer inte göra det i framtiden heller vilket är rätt uppenbart.