De sociala medierna räknades ut i veckan. De hade inte påverkat valet nämnvärt sades det. Det kanske var att analysera valrörelsen för tidigt. Nu kanske det är ett enda blogginlägg som kanske ändrar inriktningen på de sista viktiga timmarna i valrörelsen.
Detta har varit en vecka då vi varit många som arbetat hårt på nätet för att få upp sjukförsäkringen på agendan. Det började med att Östgöta Correspondenten skrev om cancersjuka Maria som var obotligt sjuk i sin cancer. Hon kunde inte arbeta så hon fick söka socialbidrag. Vi har arbetat med att få upp denna fråga på agendan och när Mona Sahlin lyfte fram det som ett exempel i gårdagens partiledardebatt kanske man kan hoppas att alla bloggar som skrivit om detta haft ett finger med i spelet.
Dock var det ett helt annat blogginlägg som rönt allra mest uppmärksamhet. Det handlar om Annica som är mycket svårt sjuk och som liksom Maria utförsäkras och nu ska söka socialbidrag. Det var hennes dotter Emelie som i ett väldigt gripande och upprörande blogginlägg lyfte fram hennes mammas fruktansvärda situation.
Det är inte omöjligt att Emelie är den som lägger tungan på vågen för många när de ska lägga sin röst på söndag. Jag hade redan bestämt mig men blir ju bara mer övertygad om att vi måste bygga ett samhälle där vi håller ihop.
Jag har egentligen inte någonting mer att tillägga i debatten om sjukförsäkringen. Jag har bloggat så mycket jag bara har kunnat om sjukförsäkringen den senaste veckan. Allt man vill läsa för att ta ställning för en rödgrön regering finns på min blogg. Men även andra.
DN, DN2, Hörsing, DN3, DN4, SVD, SVD2, Moberg, Sjöstedt, AB, AB2, AB3, AB4, AB5, AB6, Exp1, Exp2, Exp3, , GP2, Sydsvenskan, Intressant?
Klimatets nollpunkt
3 dagar sedan
11 kommentarer:
Jag får också en känsla av att de "rödgröna" äntligen vaknade upp av den här berättelsen. Jag hoppas att det löser sig för Emelie och hennes mamma och alla andra utförsäkrade som är sjuka, men om det bidrar till att några tveksamma eller några soffliggare röstar rödgrönt så är det också väldigt gott! :-)
Verkar vara lätt att glömma bort att det var lika illa när socialdemokraterna regerade:
http://www.riksdagen.se/webbnav/?nid=67&doktyp=fr&dok_id=GT11907&rm=2005/06&bet=907
http://www.vk.se/Article.jsp?article=30407
Tror folk är mycket medvetna om att det alltid funnits folk som fallit mellan stolarna och handläggare som gjort fel. Det kan man inte lasta regeringen för. De har ställt upp tydliga regler som säger att den som är sjuk inte ska jobba.
Det är snarast litet smaklöst att använda en sjuk individ som slagträ i debatten.
Det är också ett tecken på hur svagt det rödgröna alternativet är att detta var det bästa de kunde komma på sista debatten. Hade de haft ett verkligt och trovärdigt politiskt alternativ så skulle de pratat om det istället.
Nej du anonym. Det är smaklöst att tvinga igenom system där detta händer tusentals sjuka individer. För det är individer det rör sig om, och det var där Fredrik Reinfeldt misslyckades så ohyggligt i sitt försök att förklara att det kunde bli så här.
Om man ska se till de mest behövande individerna så måste man bygga in en smula medmänsklighet i systemen, inte motmänsklighet.
Det är tragiskt att se hur enskilda livsöden exploateras av makthungriga politiker. Det är väl INGEN som inte blir berörd av dessa öden? Men nu används de i ett bakslugt försök att dela upp folket i goda och onda.
Så här gjorde sossarna på sin tid och de har överhuvudtaget inte presenterat ett hållbart förslag denna gång - heller.
Länken nedan är från 2005 och berättar om (s) skoningslösa race att förtidspensionera bort människor.
Vill också nämna att det finns många cancersjuka som vill jobba. En kollega som fick bröstcancer kunde inte vänta till hon fick börja jobba igen och känna att hon levde. En nära bekant driver eget företag trots att hon inte är frisk från sin bröstcancer, den har spritt sig och hon har haft metastaser i många år. I (s) Sverige hade de inte haft den chansen.
http://svt.se/2.26542/1.333915/fortidspension_mot_-
Lägger en länk till som berättar hur det var under (s) tid.
http://blogg.whiplashgruppen.info/?cat=42
Så vad du säger, Marie, är att det var bra av Moderaterna att ta (S) systemfel och förvärra dem?
För mig är regeringsfrågan lite mer komplex. Jag önskar en stark regering som har stort förtroende bland människor och vars ledare också har det. Att nuvarande regering uppfyller detta med råge har visat sig i många undersökningar. Att man dessutom skött ekonomin strålande är ju också ett stort plus i kanten. Att sjukförsäkringsreformen har sina brister, liksom alla stora reformer och behöver justeras är inte så konstigt. Jag är övertygad om att regeringen är lyhörd (till skillnad mot den föregående), och genomför de justeringar som behövs.
Det var inte bra innan borgarna kom till makten. Det fanns avgörande brister och många som hamnade i kläm. Det är det inte någon som förnekar. Men frågan är om det kan rättfärdiga det som man nu gör när man utförsäkrar sjuka människor på det sätt som sker. Det är ju inte "en olycka i arbetet" elelr enskilda handläggare som gör fel. Allt det som sker var man mycket medveten om skulle ske när reformen genomfördes. Remissinstanserna var ju mycket tydliga.
Jag har själv varit med och arbetat fram det förslag till sjukförsäkring som vi rödgrön presenterat. Det innehåller inte alls det som var dåligt tidigare men det bygger på en annan grund en den nuvarande. Vi kommer se till att det blir tidiga och aktiva insatser, ingen ska lämnas utanför. Men sjuka ska inte heller utförsäkras.
Jag kan hålla med om att det ibland kan vara knepigt med individers öden i politiken. Dock är ju de fall som används i debatten exempel på människor som själva gått ut och berättat hur verkigheten ser ut för dem. Då måste vi ju kunna hänvisa till detta i debatten. Det gör alla oavsett partifärg när man tycker att det förstärker argumentationen.
På tal om politik... Såhär fungerar (eller inte) Alliansens Försäkringskassa...
Den korta versionen...
http://katidis.wordpress.com/2010/02/03/status-med-forsakringskassan-3-feb-2010/
Mvh
Skicka en kommentar