tisdag 14 september 2010

Hur många fler ska dö innan politiken ändras?

Det är djupt tragiskt att en person nu avlidit efter tågolyckan mellan Linköping och Norrköping. Det är också tragiskt att olyckan verkar vara en i raden där säkerheten för tåg och banarbetare inte sätts i första hand. Avregleringar och privatiseringar av tågtrafiken skapar kaos. Inte bara för resenärer utan även för de som arbetar med banan.

Vi ser att vi går mot en järnvägspolitik som påminner om den brittiska. Den skildrade Ken Loach fantastiskt bra i sin film Järnvägare (tror jag den hette). Där får man se hur ekonomiska sparkrav och en avreglerad och privatiserad tågtrafik drabbar människor hårt. Det är en fråga om liv och död.

Därför är det djupt beklagligt att den borgerliga regeringen nu fortsätter på ett spår i järnvägspolitiken som kommer leda till fler skadade och döda längs våra järnvägar. Det är sorgligt att de ideologiska skygglapparna hindrar Åsa Torstensson och de andra ministrarna att inse att de leder oss mot en transportpolitisk katastrof!


Expressen
, AB, AB2, SVD, AB2, DN, DN2

6 kommentarer:

Henrik sa...

Banverket har anlitat privata entreprenörer sedan 2002 för att sköta banunderhållet. Samtidigt har antalet olyckor minskat kraftigt.

Att beskylla politiken för dödsfall är cyniskt, ohederligt och dessutom fel i sak.

http://departementet.wordpress.com/2010/09/13/osmakligt-och-snurrigt-av-seko/

Anonym sa...

Avregleringen av tågtrafiken sker den 1:a oktober. Fantastiskt att den redan skördar offer.

Anonym sa...

Och jag som trodde att problemet var bristande underhåll....
Här var deet en olycka på grund av underhållsarbete.
Ännu en blogg som tillför lite

Emil sa...

Det är ju facket som går ut och kritiserar hur säkerheten fungerar med alla underleverantörer som inte kalrar av att sköta säkerheten för det inte finns någon helhetsbild.

Det är viktigt med underhållsarbete men det måste ju få ske säkert.

Vad gäller antalet olyckor så är det ju inte den bilden som ges när man frågar facket som menar att de ökar...

Henrik sa...

Emil: Du menar (S)EKO, facket som kallar Maud Olofsson för Madame Sadam och gör Åsa Torstensson personligt ansvarig för dödsfallet i tågolyckan, innan liket ens hade kallnat bokstavligen?

Nej, vad kan det facket ha för dold agenda?

Emil sa...

Se detta debattinlägg för ytterligare bra argumentation:
http://www.aftonbladet.se/debatt/article7782012.ab