måndag 13 september 2010

Borgarna utförsäkrar döende - dags för en ny regering!

Idag skriver Corren om Maria. Hon är döende i cancer. Hon går i behandling men den hjälper henne bara för stunden och den påverkar henne starkt. Hon kommer att dö av sin sjukdom. Maria har dock varit sjuk för många dagar. Enligt de nya sjukförsäkringsreglerna som den borgerliga regeringen beslutat om ska hon vara frisk och rehabiliterad nu. Problemet är att Maria aldrig kommer att bli frisk. Hon kommer dö av sin sjukdom.
Maria kan inte heller arbeta. Hon har inte någon förmögenhet på banken. Hon har arbetat inom äldreomsorgen. Så den sista tiden i livet måste hon söka socialbidrag för att kunna betala hyra, mat och räkningar.

Enligt Corren har Maria försökt ta sitt liv flera gånger. Hon har gång på gång gett upp kampen mot försäkringskassan och den förnedring som hon upplever av deras extrema bedömningar. Försöken har misslyckats men försäkringskassan är orubblig.
Maria är inte ensam. Det är många som drabbats av samma problem. De ansvariga borgerliga politikerna gömmer sig bakom en massa lögner och påhitt om att det var inte såhär det skulle bli. Problemet är ju att det är just såhär som alla sa att det skulle bli redan innan man genomförde förändringarna.

Den borgerliga regeringens politik kastar ut sjuka och döende människor utan försörjning. Hur värdigt är det i ett land som Sverige? Om det är de allra sjukaste som ska betala enorma skattesänkningar för de rikaste är det någonting man kan kalla välfärd?

En rödgrön regering har lovat att rätta till sjukförsäkringen. Enbart denna fråga borde få vem som helst att vilja byta block. Allt annat är ju direkt omänskligt!

AB, Intressant?, Joakim Hörsing, Mats Johansson, SVT, SVD, Berzell, Rödgröna bloggare Östergötland, AB2, Gunnar Gustafsson, Martin Moberg, Nicke Bremer, Utan Ramar, Reflekterat, Hälsan är grön, SVD2, SVT, AB2, Gunvor G Ericsson,

8 kommentarer:

Anonym sa...

Min syster är i sjuk i icke längre botbar cancer. Läkarna kan nu bara lindra, uppehålla och ge smärtstillande. För henne är sjukförsäkringen inget problem trots "för många" dagar. Hennes läkare har skrivit in pallativ vård i hennes sjukintyg - vilket det ju är trots att hon är hemma utöver ett antal sjukbesök i veckan.

Periodvis är hon tillräckligt pigg för att jobba 4 timmar i veckan, men efteråt trött intill svimninsgräns.


För min systers skull är jag anonym här, men bloggägaren ser väl mitt IP-nummer?

Patrik sa...

Detta är inte "borgarnas" fel, det är läkarens. Hon ska ha intyg på att hon inte kan jobba. Om hon inte har det och situationen är så hemsk som det låter, så har läkaren gjort fel.

Istället för att klaga på den politik som gett oss hårt arbetande. icke-bidragsberoende människor mer pengar varje månad, så kanske du ska ta reda på den egentliga orsaken till hennes situation. Och för helvete påstå inte att denna situation på något sätt är "normen", för så är det inte.

Missförstå mig fel nu, jag diggar inte Reinfeldt heller, men ni Vänster/sossar försöker hela tiden rida på expressen-liknande utspel och det driver mig om möjligt ännu mer tokig. Ert kvalificerade skitsnack har gjort att jag _inte_ lägger min röst på rödgrönt.

Emil sa...

Det är de facto så att detta är de borgerligas fel. I det aktuella fallet har kvinnan överklagat i alla instanser och fått fel. Hon är förvisad till socialbidrag. Hon är inte heller ensam. Den statistik som finns visar ju tydligt på att de som utförsäkras är för sjuka för att delta på arbetsmarknaden.

Att detta sker beror inte på läkarna. Ett flertal remissinstanser påtalade att det som nu sker skulle ske. Så det var någontong som man var högst medveten om när man genomförde reformen.

Karin sa...

jag kan personligen intyga att alla dessa fall inte beror på att (citat Patrik:) "läkare har gjort fel".
Det spelar ingen roll om läkaren intygar att den sjuke inte kan arbeta - försäkingskassan har fått helt orimliga direktiv från regeringen och avgör TROTS läkarintyg och TROTS att de aldrig träffar den sjuke i fråga, att personen är 100% arbetsför, bara för att få ned sjukstatistiken. Det är ju bara att titta på ökningen av antalet socialbidragstagare, personer i af-insatser och personer som lyfter a-kassa..

Bara för att Försäkringskassan säger att man är frisk betyder inte det att man är det, hur mycket man än skulle vilja vara det. Och visst fångar man på detta sätt en och annan arbetsskygg som utnyttjar systemet - men på bekostnad av vad? att de som verkligen är sjuka och i vårt samhälle ska ha rätt till stöd, plötsligt står utan allt stöd och rimlig hjälp. Fy skäms, Sverige!

Tess sa...

Jag tycker det är tragiskt att folk bara ser till de extra hundralappar de själva får i månaden. Vad händer om dessa arbetande människor blir sjuka eller arbetslösa? Då de upptäcker hur hårt det blivit att vara just detta? Skulle de inte hellre ha "offrat" dessa hundralappar för att behandlas som människor med värde då?

Nils Lindholm sa...

När en sjuk 'åker ur sjukförsäkringen' p.g.a. att det går att 'plocka' lite till ur honom, eller att tiden tagit slut, så minskar ohälsan med en person utan att personen blir friskare.
Personen hamnar hos AF, och där har han sannolikt varit förut då arbetsgivarna ska ha en '18-åring med fullgjord värnplikt o 40-år i yrket' o aldrig sjukskriven!
Inte en som sviktar.

När då den sjuke som hamnar i arbetslöshet, hamnar i FAS3 så räknas han inte längre som arbetslös.
Får han nåt 'projekt' i nån månad, så blir han helt plötsligt sysselsatt o FAS3 har lyckats.
Får denne, 6 'projekt' på 1-månad, under ett år så räknas det som 6 lyckade personer !!

Ulla sa...

Alla borde läsa Fredrik Reinfelts otäcka bok "Det sovande folket",där han i §4 skriver:Inget stöd över svältgränsen skall skattefinansieras för att inte ge folket "falsk trygghet".Är det en sådan statsminister svenska folket vill ha? Utdrag ur boken finns hos www.alliansfrittsverige.nu Boken finns även för nedladdning.

Anonym sa...

Ni rödgröna som tror att alliansen är de enda som gör fel. f-kassan har alltid gjort "fel" mot människor som inte kan arbeta, som är sjuka eller skadade. kolla dessa länkar så kanske ni kan förstå att de rödgröna inte heller har skött allting rätt med sjuka personer. http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=26542&a=33...3915