tisdag 14 september 2010

Lever verklighetens folk för alltid och utan sjukdom?

I vilken verklighet lever Göran Hägglund i? Dör inte människor i hans verklighet? Eller tror han att döden bara är ett första steg till att få komma till ett bättre liv i himmelriket? Man kan i alla fall börja ifrågasätta vilken verklighet han pratar om och vilka verklighetens folk är?

Joakim Hörsing skriver på sin blogg om Hägglund och sjukförsäkringen. Han skriver:

Ja detta är ett inlägg om sjukförsäkringen och Alliansens politik att ta från de sjuka, svaga och fattiga för att kunna ge till de redan rika. Frågan vi ställer oss idag är hur evangeliskt detta kan vara egentligen, med tanke på att ett parti med kristen värdegrund helhjärtat stödjer denna politik.

Han hänvisar också till en artikel på Newsmill där Charlotte Therese Björnström skriver:

Fattar ni hur allvarligt läget är?
Kan ni med gott samvete rösta på alliansen i höst?
Jag kan det då rakt inte efter allt jag har bevittnat i form av fruktansvärda mänskliga tragedier.
Själv vill jag se en politik som sätter individen i fokus. Som skyddar människovärdet. Som skyddar mänskliga rättigheter.


Jenny Fjell från Nätverket resurs har också skrivit om Kristdemokraternas dubbelspel. De pratar om ett mänskligare Sverige men skapar ett allt mer uppdelat och splittrat samhälle som glider isär. Där de rika skor sig på de fattigas bekostnad. Hon skriver bland annat:

Kristdemokraterna har efter de senaste fyra åren visat att de driver en människofientlig politik som inte överensstämmer med det kristna budskapet. Svårt sjuka har kastats ut från sjukförsäkringen, personer med arbetsförmågenedsättningar har fått gå från sin anpassade deltidsarbeten och klyftorna i samhället har ökat markant. Många sjuka och utsatta tvingas idag vända sig till kyrkan för stöd och mat och Sverige har också fått en stor ökning av hemlösa. Bland Diakoner pratas det om "Det nya fattigsverige".
/…/
Om Kristdemokraternas väljare var insatta i sjukreformens verkliga effekter hade partiet i dagsläget troligtvis haft ett näst intill obefintligt stöd. Många sjuka har blivit sjukare av den nya sjukförsäkringen och en del har även avslutat sina liv. Alla farhågor regeringen varnades för har tyvärr besannats. Göran Hägglund, chef på socialdepartementet, pratar mycket om "verklighetens folk". Det behövs inte funderas länge innan man inser att "Verklighetens folk" inte kan innefatta sjuka och utsatta utan enbart är riktad till de alliansen anser vara i innanförskap. Vi misstänker också att "köksbordsturnén" inte var hemma hos någon utförsäkrad. Däremot var det troligtvis ett lyckat PR-trick.


Berättelserna om hur så många människor förnedras och hamnar i kläm i systemet är så många och så skrämmande. Dock verkar det som att det är en debatt som de borgerliga vill undvika till varje pris. Jag har flera gånger här skrivit om Maria som är dödligt sjuk i cancer som utförsäkrats och tvingas leva på socialbidrag. Det är inte värdigt ett land som vi vill att Sverige ska vara.

Dagen, AB, Intressant?, Joakim Hörsing, Mats Johansson, SVT, SVD, Berzell, Rödgröna bloggare Östergötland, AB2, Gunnar Gustafsson, Martin Moberg, Nicke Bremer, Utan Ramar, Reflekterat, Hälsan är grön, SVD2, SVT, AB2, AB3,

Inga kommentarer: