onsdag 15 september 2010

Nej till vinst i skolan

Man kan inte bygga världens bästa skola om en massa pengar som skolan får ska gå till utdelning till ägaren. Därför måste vi stoppa vinsterna i de svenska skolorna.
Kvällens Uppdrag granskning innehåller två reportage. Ett som visar på hur politiken sviker de barn som har det svårast. Exemplet på Hjulstaskolan är ju talande. Med borgerligt styre har man fått fler elever men mindre resurser. Detta trots att man är en skola med många elever med svag socioekonomisk ställning. Vinnare i borgarnas skolpolitik är ju de skolor med barn till rika föräldrar. Inslaget får ju en extra krydda när man spelar upp Reinfeldts vallöften från 2006. Då var utanförskapet viktigt. Det var den viktigaste frågan att se till att fler fick godkända betyg. Fyra år med Reinfeldt har inneburit att färre får godkända betyg. Ger detta Reinfeldt godkänt? Knappast.

Den andra delen av Uppdrag granskning är minst lika intressant. Fristående skolor är en handelsvara där det handlar om att äga för att tjäna pengar. Detta leder till att den svenska skolan dräneras på resurser på ett sätt som gör att alla svenska elever får en sämre skola och utbildning.

Detta är dock inte någon nyhet. Vänsterpartiet har hela tiden drivit på kritiken mot detta system Därför blir det ju lite märkligt att man inte ställer upp vänsterpartiets långvariga kritik mot systemet mot regeringens och även andra partiers skolpolitik. För det är bara vänsterpartiet som faktiskt vågar säga nej till vinst i välfärden.

Det blir ju också mycket märkligt när man avslutar programmet med ett osakligt påhopp på Lars Ohly. Det ska givetvis sägas att vänsterpartiets historia är fylld av problem som aldrig kan ursäktas. Däremot så försöker man nu genom ett oseriöst väcka ett spöke som inte finns. Det tillhör historien och har inte någonting med vänsterpartiets politik att göra i framtiden.

SVT, SVT2, Intressant?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tycker nog att reportagen hade en rätt märkligt utgångspunkt. Ungefär som om redaktionen var alldeles för ängsliga att peka ut ideologiska och konkreta skillnader vad gäller friskolor. Visst, sossarna och MP är inga säkra garanter i frågan om att begränsa kommersialiseringen av skolan men de stora skurkarna i dramat är ju faktiskt högerpartierna. Det måste man kunna säga och ett program som inte vågar det har missat grundläggande konsumentinformation före valet.
Sedan är ju Janne Josefssons hang-up på Ohly så oseriös att man baxnar. Är det något som SVT känner att de måste göra för att parera det borgerliga mediedrevet som alltid kommer efter hård granskning av Alliansen?!

Urban

Emil sa...

håller med dig helt och hållet...