torsdag 16 september 2010

Regeringen utförsäkrar sjuka och döende - vi behöver en ny regering

Vi behöver en ny sjukförsäkring. Dt går inte att försöka lappa och laga på den som finns för den utgår från en människosyn som är ovärdig. Aftonbladet har lyft fram exemplet med Marie som är kroniskt sjuk och som tvingas till arbetsförmedlingen då hennes dagar är slut. I veckan rapporterade Corren om obotligt sjuka Maria som kommer att dö av sin cancer och som är hänvisad till att leva sin sista tid i livet i fattigdom på socialbidrag.

Detta är bara två exempel på hur den borgerliga politiken slår. Husmark-Persson, ansvarig moderat minister, säger efter Aftonbladets granskning att hon vill ändra lagen. Det säger hon varje gång som sjukförsäkringen uppmärksammas. Men utförsäkringarna fortsätter. Fler och fler förnedras och ställs utan försörjning. Det finns ingen politisk vilja att rätta till detta från borgerligheten. Om så var fallet hade de aldrig genomfört den kraftigt försämrade sjukförsäkringen.

För det är inte någon nyhet att den borgerliga regeringens politik skulle leda till det som vi nu ser. Det framgick extremt tydligt i remissvaren på regeringens förslag. Detta struntade de i totalt och genomförde sina reformer ändå. Ett av skälen var, enligt Husmark-Persson, att finansiera skattesänkningar för de rika.

I Aftonbladet skriver även 20-åriga Alexandra om sig själv och sin mamma. Hon skriver:

Själv får jag ont i magen bara jag tänker på att det blåa vinner, för hur ska det gå för mamma då? Mamma som blivit av med sin sjukersättning, tvingas leva på socialen istället medan jag som är 20 år bor hemma, inte får ett jobb och inte ens kan hjälpa till att betala för mig.


Vi har idag en regering som sätter de rikas förmögenheter för de sjukas möjlighet till ett liv i värdighet. Det vill jag ändra på.

AB, AB2, AB3, AB3, intressant?, AB4, SVD, AB5,

5 kommentarer:

Anonym sa...

Finns det något belägg för att Husmark-Persson sagt att hon vill gynna de rika med skattesänkningar på utsörsäkrades bekostnad?

Emil sa...

Det är väldigt enkelt att belägga.

I en artikel i SVD den 15 augusti 2007 sade socialförsäkringsminister Cristina Husmark Persson att

- De nya riktlinjerna för sjukskrivningar ska bidra till att betala regeringens skattesänkningar.

Anonym sa...

Sjukförsäkringen ska jag inte säga något om, men blir irriterad när hon skriver "Jag som är 20 år bor hemma, inte får ett jobb".
Är själv 21 år, och har inte en enda kompis som går utan jobb. Det går om man VILL, det gör det alltid!
Så jäkla tråkig attityd att säga att man inte "får" ett jobb. Gå ut och ta ett jobb istället då. Det är ärligt talat inte så svårt.

Emil sa...

så du menar att hela ungdomsarbetslösheten bygger på att vi har hundratusentals som inte vill jobba? Trovärdigt? Knappast!

Anonym sa...

Nej, men med rätt attityd skulle man kraftigt kunna sänka den siffran.
En stor del kan till och börja med vara att lägga ner "offer"-inställningen. Man kan inte sitta och vänta på att saker & ting bara ska ramla ner i knät på en, då är man helt fel ute.

Jag tror det är väldigt få ungdomar som anstränger sig hårt för att få jobb, utan att få någonting. Sätt ribban lägre om du har svårt att få jobben du vill ha, så når du dit efter ett tag.