tisdag 8 juni 2010

Vår tid är oljans tid


Någon gång under 80-talet kom filmen Mad Max med Mel Gibson i huvudrollen. Jag minns faktiskt inte filmens story helt och hållet men den utspelade sig i framtidens Australien där det rådde total laglöshet. Alla verkade vara nomader som åkte runt i sin märkliga bilar i jakt på bensin och olja. Allt kretsade kring att kontrollera oljan. Jag vet inte om Mad Max var en kommentar till vår samtid eller om det enbart var en story som fascinerade unga pojkar som gillade action och dystopiska framtidsvisioner.
Det är det Mad max som jag kommer att tänka på i dessa dagar med ett stort fokus på just oljan. För när vi i framtiden ska skriva historien om vår nutid så kommer det med sannolikhet vara historien om oljan som kommer stå i centrum. Oljan är ju involverade på alla sätt och vis i hela vår värld just nu.
USA inledde ett krig mot Irak för att kontrollera oljan och man trappar hela tiden upp konflikten med Iran och då handlar det inte om några intressen för att värna mänskliga rättigheter. Det handlar givetvis om Irans oljetillgångar som gör att Iran kan ha så hög svansföring. Detsamma gäller ju USA:s relationer till Venezuela där man antagligen inte alls skulle bry sig om Chaves om han inte satt på all olja. Oljan är ett av de främsta skälen till att länder hamnar i konflikter med varandra även om det ofta finns andra mer eller mindre konstruerade ursäkter.
Oljan bidrar ju även till att man utan tvekan åsidosätter mänskliga rättigheter. Lundin Oil där vår utrikesminister haft stora intressen medverkade ju helt uppenbarligen till en utvidgning av inbördeskriget i Sudan liksom att mängder men människor fördrevs från sina hem när oljan skulle utvinnas.
Oljans grundläggande orsaker till klimathotet är ju också en av vår tids stora frågor. Hela växthuseffekten diskuteras ju vitt och brett och här spelar ju vår förbrukning av olja en stor roll. Men också jakten på denna olja skapar ju enorma problem. Katastrofen utanför USA:s kust är ju bara ett exempel på vilken enorm miljöpåverkan utvinningen av olja får. I detta fall är det ju ett klockrent exempel på att rovjakten på den sista oljan medför att man är beredd att ta allt större risker och borra på allt osäkrare och svårtillgängliga ställen. BP är varken det första eller sista oljebolaget som ställer till en katastrof. Dock har det drabbat USA vilket gör att det får större politiska konsekvenser.
2000-talets inledande årtionden kommer i historieböckerna att handla om oljan och jakten på de sista reserverna som finns att tanka upp. Vi måste fråga oss hur vi vill att den historien ska sluta. Kanske är det dags att påbörja omställningen redan nu. På riktigt. Oljan leder bara till ett otaligt antal återvändsgränder. Framtiden måste finnas någon annan stans.
,
SVD
, Martin Moberg, Alltid rött alltid rätt, SVD2, SVD3, DN, DN2, DN3, Jöran Fagerlund, E24, Aftonbladet, AB2, Intressant?

2 kommentarer:

Robban sa...

1. Varför inte föreslå att oljan ska stanna kvar i marken?

2. Skriv ALDRIG brödtexten i en sammansatt klump, blir så jobbigt att läsa den annars. Skriv med styckesindelning.

Emil sa...

1. Det är nog bra om vi gör oss så oberoende av oljan som möjligt så snart som möjligt.

2. Helt korrekt påpekat. Kollade nog inte texten när den publicerats:-)