söndag 6 juni 2010

Israel medger sin skuld?


Israel har kanske gjort ett av sina största misstag på väldigt väldigt länge. Allt för länge har de fått agera som de velat utan att omvärlden reagerat. Föga anade de vad de ställde till med för sig själva när de bordade flera båtar på internationellt vatten och där mer eller mindre avrättade minst nio personer. Det tryck som detta sätter på Israel är mycket starkt. Likaså stärks stödet för palestinierna. Blockaden av Gaza kommer inte att överleva detta.
Att Israel faktisk är medvetna om sina egna övertramp manifesterar de ju tydligt eftersom de nu även avvisar en oberoende FN-utredning av händelsen. Hade de själva haft åsikten att de hanterat detta klanderfritt och blivit attackerade på det sätt som de hävdat borde de ju välkomnat en utredning.
En i detta sammanhang parentes är de inslag som SVT:s Aktuellt gjorde den dag som de kidnappade Svenskarna kom hem. Dessa var smått bisarra och hade köpt den Israeliska militärens version rakt av. Det har gjorts en transkription av inslagen som skulle kunna bli ett skolexempel på usel journalistik. Inte för att de har fel i sak utan för att de inte gör sitt arbete. Det är väl inte heller programledaren Lennart Petterssons kännetecken.

AB,
DN1, SVD

4 kommentarer:

Anonym sa...

Massmedia har flera gånger släppt omdömet överbord. De flesta gånger är det nog dock till Israels nackdel, snarare än fördel.
Ett bra exempel är ju att Mankell fick uttala sig om vad som hade hänt trots att han inte var på båten med offren, och först 36 timmar efter attacken fick reda på att folk hade dött, ändå visste att det var överlagda mord. Svårt journalistiskt hjärnsläpp.
Min personliga tro är att aktivisternas överlagda och planerade våld gör att blockaden av Gaza kan hålla på

Johannes Forsblom sa...

Utan de fanatiska kristna i Moral Majority i USA så skulle vi ha sett en tvåstatslösning i Israel och Palestina för länge sen. Jag tror att det största hotet mot freden i Mellanöstern måste kopplas till Moral Majority i USA som har ett stort inflytande över utrikespolitiken.

Men nog om detta. Jag vill säga följande om Ship to Gaza:

Det irländska skeppet Rachel Corrie skapade inga rubriker när det bordades av israeliska soldater eftersom allt gick fredligt till. Men det är bara det tålmodiga arbetet i bakgrunden som kommer att bära frukt för framtiden.

På grund av våldet från aktivisternas sida på det turkiska skeppet vill jag uppmana de ansvariga för Ship to Gaza att avbryta allt samarbete med den turkiska organisationen IHH. Det har visat sig i efterhand att det är en mycket tvivelaktig organisation som knappast använder fredliga metoder och att de äventyrar hela fredsprojektet.

Du Kan läsa hela artikel på min blogg:

http://darenpagatan.blogspot.com/2010/06/en-vadjan-till-ship-to-gaza.html

Emil sa...

på vilket sätt skulle det funnits några planer på överlagt våld menar du? Är det för att den Israeliska militären hävdar det? De gör ju just nu sitt bästa för att ingen ska få reda på vad som hända på båtarna.

Anonym sa...

Tja, det faktum att man kommer beväpnade med vässade stålrör, knivar, kaststjärnor och knivar när man kallar sig fredsaktivist säger ju att man planerat för våld. Enligt vissa uppgifter från turkisk tv ska en del av aktivisterna före avresan ha svurit sig för att gå martyrdöden i strid mot de otrogna samt sjungit sånger om att slakta judar.

Det säger ju en del. IHHS nära band till Hamas och deras ännu närmare kopplingar till extremistiska organisationer i Turkiet som vill ha en absolut sharia gudsstat säger mer. Under kriget i Bosnien fraktade man inte bara förnödenheter utan också vapen och frivilliga jihadsoldater till Bosnienmuslimerna.

Det säger en del om vad man kan förvänta sig av denna hjälporganisation.


Förrästen, det finns en hemskt rolig parodi på Ship to Gaza sändningen på den här adressen:

http://www.youtube.com/watch?v=FOGG_osOoVg