onsdag 2 juni 2010

Gör Mankel, Gardell och de andra till Riddare och Kommendör av Kungl. Maj:ts orden

Många försvarar kungahuset och säger att det är en bra institution för representation och så vidare. Jag är inte någon anhängare av kungahuset men vi kanske skulle låta kungen göra någon nytta för en gångs skull.
De svenskar som deltog i Freedom flottilla borde få medalj. Är det några som gjort en insats för såväl Sverige som för mänskligheten så är det dessa människor. En passande medalj som kungen skulle kunna dela ut är Serafimerorden. Denna orden delas "endast till utländska statschefer eller därmed jämställda personer samt (sedan 1995) till medlemmar av det svenska kungahuset." Här skulle de svenska deltagarna från Ship to Gaza passa alldeles utmärkt. De svenska medborgare som tilldelas orden får dessutom en tjusig titel: Riddare och Kommendör av Kungl. Maj:ts orden
Om nu kungen inte förmår sig att få tummen ur och se att dessa människor ska föräras med hans orden kan ju regeringen träda in. De har ju en rad olika kungliga utmärkelser att välja mellan. Några har inte använts på väldigt länge men vad sägs om medalj för " För mod och rådighet till sjöss under farofylld tid" eller " För tapperhet till sjöss". Skulle nu regeringen inte fatta detta så finns det alltid en medalj för Berömliga gärningar vilket innebär "svenskar för behjärtade räddningsbragder" dvs. dem som räddat människoliv.

Aftonbladet, DN, DN2, AB2, SVD, Intressant? AB2

22 kommentarer:

ddayperspective sa...

Medalj? Idiot!!!

Emil sa...

Vad är det som gör mig till en idiot? Är det att jag förespråkar medalj i sig eller att det är just dessa personer som borde få medalj?
:-)

Anonym sa...

Medalj? För vadå?

Efterspelet till den här historien börjar te sig mer och mer bisarr!

Tycker istället man istället kunde undersöka dessa herrar och damers eventuella terroristkopplingar...

Jag är mer intresserad av att veta fanns det t ex något biståndsmaterial med på dessa båtar överhuvudtaget? Hur många av dessa aktivister hade sin hemvist inom Al-Qaida och Hamas? Vilka är de döda? Vilken roll hade Hamas i denna aktion?

På med granskningsglasögonen istället och gräv i vad "Ship to Gaza" egentligen var för något? Vem som organiserade denna provokation och i vilket syfte ev stöttande av denna aktion har gjorts?

Men kanske obekväma sanningar skulle krypa fram då?

Anonym sa...

Medalj? Spärra in dom p dårhuset istället! Det är där "nyttiga idioter" hör hemma!

Emil sa...

Min uppfattning är utan tvekan att dessa människors insatser är värd all beundran. De har visat att det verkligen finns människor som är beredda att offra väldigt mycket för att hjälpa andra. Det är nog mer än de flesta anonyma kommentatorer är beredda att göra.

Anonym sa...

http://fredimellanostern.wordpress.com/2010/06/02/om-folkratten-samt-turkiets-kannedom-om-terrorkopplingar-till-ihh/

M sa...

han, Mankell, han sa, "de skjuter på sovande människor" alltså? han var inte ens på denna båten, för det säger den fula "de stora som de är där också deras fall gör högre ljud".

här är ett länk till ett nytt video som var fångat av skärhets kamerorna på den båten som visar hur aktivisterna gör sig redo för mötande med armen.

http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3898241,00.html


hahaha, det förvånar mig, hur alla dessa vänster folk hävder att de visste allt som har hänt redan från dag ett? hur visste de det så fort?

Emil sa...

Det börjar bli allt tydligare vad som hände när Israelisk militär kapade ett antal skepp med humanitär hjälp i måndags. De berättelser som kommer från så många olika människor stämmer ju väldigt bra överens med varandra och står i en tydlig kontrast till den bild som Israelisk militär försöker föra ut.

För är det någonting som man kan vara säker på så är det att alltid i grunden ifrågasätta all information som militärer i alla länder förmedlar. Det brukar ju hävdas att krigets första offer är sanningen och det visar ju historien om och om igen. Vi vet ju att inte ens den svenska militären håller sig till sanningen när de yttrar sig om läget i t.ex. Afghanistan.

Nätet är dock intressant på det sättet. Det verkar som att det finns en ganska liten men ihärdig grupp människor som är beredda att stödja Israel oavsett vad de gör. Som avskyr oss som vill hjälpa palestinierna så mycket att de dels är beredda att acceptera vad helst för information som militären levererar och dessutom vara mycket aggressiva i sin ton. Det sista kan nog hänga ihop med att de saknar riktigt bra argument.

Nätet fyller ju en viktig funktion också här. Alla röster blir ju hörda alla kommer till tals och det är möjligt att bryta åsikter mot varandra. Det är en styrka för demokratin och det är ett hot mot stater som Israel som gör allt de kan för att förhindra att någon annans bild än militärens sprids. Varför skulle de annars ha blockerat all kommunikation under insatsen, varför har de annars beslagtagit och högst troligen förstört all dokumentation som gjordes av journalister och andra på båtarna? Att agera som Israel gör i syfte att förhindra andra att komma till tals med sin version är inte att acceptera grundläggande demokratiska rättigheter.

Jonas sa...

Javisst, "Kvinna till kvinna", "Judar för fred" och liknande organisationer är ju högst suspekta och deras koppling till Al-Qaida bör undersökas snarast!

(Ursäkta om ironin inte framgick tillräckligt tydligt, men det är svårt att parodiera när verkligheten är vansinnigare än fantasin.)

peter sa...

Men allvarligt är du med på noterna
överhuvudtaget? det finns otaliga klipp på you tube där man ser aktivisterna beväpna sig med påkar knivar och skuter med slangbellor
menar du på allvar att detta är fredliga aktivister.
Mankell säger ju att på hans båt fanns inga vapen men varför yttrar han sig när han inte ens var där men ändå utmålar sig som martyr.Desutom knivhugger du en soldat som har till uppgift att kontrollera lasten får du väl ha vett att fatta att det blir obehagliga konsekvenser.

Emil sa...

de bilder vi har sett visar ju ganska lite av händelseförloppet och det är ju enbart de bilder som Israelisk militär tillåter oss att se. Finns det någon form av kritiskt tänkande hos dig så kanske du ska fundera på varför vi inte her sett bilder på människor som blivit skjutna i pannan eller varför Israel inte släpper aktivisternas och journalisternas egna filmer och bilder.
Dessutom har ju de som befann sig på båtarna rätt att fösvara sig om de blir angripna på internationellt vatten som de nu blev. Israelisk militär hade ingenting på de båtarna att göra. En grekiskregistrerad bår på internationellt vatten är ju att betrakta som en del av grekland och då får ingen annat land militärt ingripa där.

peter sa...

Sen kontroll på internationellt vatten var väl politiskt osmart
och att invånarna i gaza behöver hjälp har jag förståelse för,och de flesta på båtarna hade nog rent hjärta när de ville vissa sitt stöd.
Men den här freds flotts operationen
är ju orkestrerad från annat håll ju fler oiffer desto bättre för dem.
Och naiva svenskar ger sig in i en infekterad militär konflikt och sen ställer sig förvånade över förekommer våld,jag menar vad ska man säga allt säger ju sig självt.

peter sa...

Nej du Israel har rätt att kolla lasten på de fartyg som ska till gasa kanske inte på internationelltvatten kanske men de måste ju kontrollera inehållet.Sen lägger inte you tube ut bilder på folk med hål i pannan.Sen till den konfiskerade utrustningen från folk på båten är det inte märkligare än att IDF försöker identifiera terrorister och vem som jorde vad,alltså som en vanlig svensk polisutredning,myket märkligare än så är det inte.

peter sa...

Sen Emil du hävdar att man har rätt till självförsvar om man blir attackerad på intrnationellt vatten där håller jag fullständigt med dig.
Men det är just det! första soldaten hade ju inte ens landat på däck innan han blev attackerad han slog i alla fall inte det första slaget.
Sen besköts IDF från fartygen med slangbellor innan de ens hade kommit ombord.Och då blir det väl ganska svårt att hävda självförsvar håller du inte med?

peter sa...

Medaljen utdelas endast till utlänska statschefer och medlemar av det svenska kungahuset och dit hör väl inte mankell eller?

Emil sa...

Först till medaljen. Den kan också utdelas till"motsvarande". Där har kungahuset haft en ganska vid tolkning av vad som är motsvarande. hans Blix fick en för sina insatser i Irak, Peter Wallenberg har fått en (oklart varför) och så vidare. Så jag tycker nog att kungen kan göra lite nytta.

Sedan delar jag inte din okritiska syn på Israels rapprotering av frågan. Israels militär visar bara det som de vill att vi ska se. Hur vet du att de inte hade skjutit innan de gick ombord på båten? Hur vet du att man sköt med en slangbella eller slog någon med en påk innan man hade skjutit någon i pannan?

Anonym sa...

Ingen medalj men däremot en ceremoni värdig Vidkun Quisling!

Kommunistsvin.

Emil sa...

Quissling stod nog närmare dina åsikter än mina.

Anonym sa...

Utan att ta ställning till frågan i övrigt kan jag inte låta bli att i hårklyveriets ädla anda påpeka att en orden och en medalj inte är samma sak.

m sa...

peter: Gardell som var på båten där dödsskjutningarna skedda sa att de som hissade ner sig från båtarna sköt skarpt redan i luften. Sen undrar jag hur du själv skulle reagera om du var på en båt och det var fjorton militärbåtar som cirkulerade runt dig samt en helikopter som hissade ner beväpnade soldater, nog skulle man ta en påle eller stol eller vad som fanns i närheten och vara beredd på att försvara sig. Förstår inte ens varför man har diskussionen om huruvida hjälparbetarna var aggressiva eller inte, de blev utsatta för sjöröveri av israelisk militär och vilken sund människa som helst skulle i det fallet ta till våld för att försvara sitt liv och sina rättigheter. Tror knappast nån hade bjudit in dem på en kopp kaffe för att prata igenom problemet.

peter sa...

Men herregud om du nu ska försvara dig mot millitär personal är väl slangbella ett ganska dåligt val,
Då man ju sett till att man är kraftigt underbeväpnad och i det läget är nog reträtt eller passivt beteende ganska så passande.Iställlet för ett lönlöst motangrepp som desutom är väldigt oansvarigt mot de människor som inte tänkt ställa till det.Förlusten var ju given från början.

peter sa...

Nej och göra nationalhjälte av Mankell och de andra för att dom la sig i ett pågåede konflikt de inte har att göra med det är ju inte klokt.Varenda tänkande människa visste ju att nåt skulle skeva ur
kanske inte riktigt i den här omfattningen men ändå.om jag medvetet
kör in med min bil i en bergvägg för
att sypatisera med andra som också jort detta,Är detta ädelt av mig då?ska jag också belönas med medaljer och dylikt bli nationalhjälte å gråta ut i tv om mina traumatiska upplevelser.