tisdag 22 juni 2010

Systemskifte som få talar om

Privatiseringar av vården verkar kunna bli en valfråga. Centern driver nu någon form av privatiseringskampanj och nu lanserar Folkpartiet att de vill privatisera Danderyds sjukhus i Stockholm. Det är intressant att se hur borgerligheten förflyttar sig i dessa frågor.

I valrörelsen för fyra år sedan värjde de sig in i det längsta i frågor som rörde privatiseringar av sjukvården. I en pressad debatt med Göran Persson sa Fredrik Reinfeldt att de inte ville privatisera några akutsjukhus. Det var nog inte riktigt sant om man får tro moderaterna här i Östergötland som privatiserat Motala lasarett. De ville inte riktigt kännas vid Reinfeldts uttalande.

Dock har det gått en mandatperiod där en allt större del av hälso- och sjukvården privatiseras. Även hälso- och sjukvårdslagen har ju ändrats så att man har öppnat upp för gräddfiler i vården. Det finns ännu fler förändringar inom hälso- och sjukvården som t.ex. utförsäljningen av apoteken som gör att vi verkligen kan börja tala om ett pågående systemskifte. Detta är någonting som de borgerliga företrädarna slår ifrån sig och hävdar att så inte är fallet. Men lägger man ihop alla de förslag som de har och de beslut som de tagit de senaste åren så är det en helt annan hälso- och sjukvård som vi möter om några år.

Då kommer det inte vara behoven som styr primärt utan vilken försäkring man har eller vad man kan betala. Storföretag med säten i skatteparadis kommer att styra och reglera allt för att öka sin profit.
Det finns dock ett alternativ. Det är att se till att vi får en ny regering som ser till att förbättra och utveckla den svenska modellen och inte avveckla den som de borgerliga vill (även om de inte säger det rakt ut...)

SVD1
, SVD2, Peter Andersson, Alltid rött alltid rätt, Intressant?, Rödgrön

1 kommentar:

Marcus , Likvidvänster sa...

Apoteken vart ju ett skämt, minst lika dyra priser och lika dåliga öppetider !

Det var enbart ideologi som fick komma före sunt förnuft.