torsdag 24 juni 2010

Alliansen höjde fastighetsskatten för fler

I en undersökning från något av alla opinionsinstitut har det visat sig att en stor majoritet av befolkningen tror att många kommer att få höjd fastighetsskatt med en rödgrön regering. Detta är inte sant. Den korrekta siffran är att det är 1,5% av landets alla fastighetsägare som kommer att betala lite mer i skatt än idag. Då handlar det om de som äger de riktigt dyra husen.

Dock är man inte förvånad över att folk uppfattar frågan helt fel. Massmedia har ju gjort sitt bästa för att rapportera felaktigt i frågan och leta fram någon enstaka som inte har så stora inkomster trots att man bor i ett hus vars värde i de flesta delarna av landet innebär att bor i en herrgård eller ett slott.

Det som inte heller rapporteras om är hur många det var som fick höjd fastighetsskatt när den borgerliga regeringen tillträdde. Det var betydligt fler än 1,5% och då var det verkligen de som hade de billigaste villorna som fick höjd skatt. Det verkar dock vara bortglömt i Stockholms journalistkår. Kanske är det egenintresset som inte ljuger.

Detta faktum att medborgarna grovt missuppfattat hur förslaget till fastighetsskatt ser ut påverkar säkerligen opinionen som nu ser ut att dra åt helt fel håll. Men vi kanske kan vänta oss en valrörelse som den förra där den granskande journalistiken tar semester fram till veckan efter valet. Jag minns så väl ett inslag i Aktuellt några dagar efter valet där man åkte ut till Djursholm och rapporterade om hur mycket skatten på fastigheter skulle sänkas där och hur den skulle ändras för de som bodde i små billiga hus på landet skulle få höjd skatt. Det var det första granskande inslaget kring en av valets huvudfrågor som jag såg då och vi kanske inte ska förvänta oss så mycket annat i år heller.

SVD, SVD2, SVD3, AB, DN, Rödgrön, Intressant?

5 kommentarer:

Anonym sa...

Problemet är att folk är skraja för att skatterna höjs på sikt. Alliansen ville sänka skatten med en tusenlapp. Det blev betydligt mer än så. Ni vill höja skatterna och på sikt kommer det att bli betydligt mer än ni går till val på. Det fattar folk. Ni är därför rökta.

Alla vet att vänsterns skattehöjarpolitik inte grundar sig i att det saknas pengar i det offentliga. Den grundar sig i ett rättvisetänk som har kommunistiska grundtankar och då ska folk beskattas så hårt det bara går.

Anonym sa...

Steget från att endast beskatta ett fåtal villor till att beskatta alla villor i landet är oerhört kort för Mona Sahlin och Lars Ohly. Folk fattar att det kommer värre höjningar som drabbar alla längre fram. Det är ju till och med så att man erkänner detta, de som presenterat förslaget har ju berättat för media att siffran 1,5% endast gäller till nästa taxering och att betydligt fler kommer att drabbas därefter. Jag beundrar dessa sossars ärliga svar på frågan om hur framtiden ser ut, även om deras svar knappast är en valvinnare.

Emil sa...

Det är väl tur att man inte ljuger i alla fall. Jag tror att väldigt många av de som efter förra valet fick höjd fastighetsskatt blev något förvånade.

Det är ju ett vägval man får göra. Ska de som har riktigt stora förmögenheter och riktigt värdefulla fastigheter vara med och bidra till välfärden eller inte. Ska vi ha ett system som omfördelar resurser eller inte. Jag är övertygad om att det är det bästa för alla. Det är ju uppenbart att alla inte delar den uppfattningen.

Anonym sa...

Jag känner mig rökt nu när jag betalar högre skatt för villan med den borgerliga regeringen än vad jag gjorde innan !

Sen sitter de med 10+ miljoners villor i Stockholm utan att betala knappt något alls, just därför är den borgerliga politiken orättvis och obehaglig.

Kerstin sa...

Även vi betalar mer i skatt för huset nu än vi gjorde innan Alliansen "sänkte" villaskatten. Men så bor vi inte i en pampig kåk i Lindingö, Djursholm eller Täby heller.