onsdag 16 juni 2010

En ursäkt är inte tillräckligt

Efter tolv års utredande har man nu i Storbritannien kommit fram till att mördandet av 13 personer i Derry Nordirland 1972 var fel. Premiärministern ber om ursäkt. Det fanns inte några vapen. Det fanns inte några bomber. Det fanns bara fredliga demonstranter. Demonstranter som militären sköt ner.

Den brittiska politiken på Nordirland verkar vara kantad av rättsövergrepp där den katolska befolkningen gång på gång har drabbats av oförrätter i jakten på IRA. Jag är förvisso inte någon expert men denna rapport är ju inte den första som visat på osannolika övergrepp från staten. Poliser har fabricerat bevis för att döma oskyldiga för brott som de aldrig begått.

Den brittiska politiken på Nordirland har präglats av den kolonialpolitik som man tillämpat i andra delar av världen, Skillnaden har väl varit att den geografiska närheten gjort det svårare att dölja övergreppen och att det är svårare att förtrycka "vita västerlänningar" än andra folk längre bort.

Frågan är ju nu om det räcker med en ursäkt. Enligt min mening borde man inte nöja sig med detta. Det finns ansvariga som måste stå sitt kast. Kanske inte de enskilda soldaterna som lydde order. Men i systemet så måste det finnas så många som medvetet undanhållit fakta och ljugit i så många år att det skulle behövas en grundläggande genomgång av vilka som ska ställas till svars. För en ursäkt har väl aldrig kunnat accepteras för den typen av övergrepp och mord som den brittiska staten gjort sig skyldig till.

Det finns flera bra filmer för den som relativt lätt vill ta del av övergreppen. Den bästa heter i Faderns namn som är otroligt bra och bygger på verkliga händelser. Den handlar om Gerry Connlon som oskyldigt döms till livstids fängelse för ett bombdåd han aldrig har haft någonting med att göra. Hans familj och vänner döms också.
Det finns också en nyare film som handlar just om morden i Derry. Den heter Bloody sunday och skildrar på ett närmast dokumentärt sätt vad som hände den där dagen 1972. Den är också sevärd.
För den som inte vill lägga två timmer på en god filmupplevelse så kan man ju ta och lyssna på U2s Sunday bloody sunday. En av de mer klassiska låtarna som finns.SVD, DN,

1 kommentar:

benjaminjuhlin sa...

Varför ska inte soldaterna straffas? De var ute efter att mörda och denna gång mördade de civila demonstranter. Det begicks flera helt omotiverade nerskjutningar av demonstranterna som enbart soldaterna själva kan ställas till svar för, oavsett om de "lydde order" eller något sådant.