tisdag 8 juni 2010

Jag firar inte, jag skålar inte - jag hoppas på en ny regering

Linköpings kommunfullmäktige sammanträdde idag. Flera viktiga frågor behandlades. En stor fråga var antagandet av en ny översiktsplan som kommunen arbetat fram tillsammans med Norrköpings kommun. Antagandet av planen firades stort i fullmäktiga. Man sköt konfetti, skålade i cider och (det mest bisarra) så delades det ut diplom till alla som sitter i fulmäktiga för beslutet.
Men jag skålade inte. Jag firade inte. Översiktsplanen i all ära men den debatten överskuggades helt och hållet av att kommunen också hade upp frågan om barnfattigdomen som ökar allt mer. I en motion hade jag föreslagit att de fattigaste av alla, det vill säga de som lever på ekonomiskt bistånd, skulle få 100 kronor mer per barn och månad. Det röstade borgarna emot.
100 kronor per månad kanske inte låter så mycket för de flesta. Men för den aktuella gruppen i samhället så gör det en stor skillnad. Det kan handla om att ha möjlighet att åka till simhallen, köpa lördagsgodis eller kanske kunna vara med och spela fotboll (som kostar 1100 kr per år). Detta vill inte de borgerliga partierna.
Den största besvikelsen är centerpartiet. När motionen behandlades för första gången så röstade de för att barnfamiljerna skulle få det något bättre. Men det gjorde de inte nu.
Jag fick ett diplom att fullmäktiges borgerliga ordförande. Jag kommer inte att spara detta. Det hamnar i papperskorgen. Jag firar inte. Jag är inte glad. Jag hoppas på en ny regering som vågar angripa barnfattigdomen på riktigt.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Och den betydligt större summan lågavlönade fått i skattesänkning har gjort stor nytta,nu kanske de kan unna sig något eller bygga upp ett sparande.

Anonym sa...

Intressant är ju också att fattigdomen finns efter att de rödgröna styrt 1994-2206....

Emil sa...

De som har det fattigast det vill säga de som är arbetslösa eller sjuka har ju inte fått några skattesänkningar. Detsamma gäller de som lever på ekonomiskt bistånd. Däremot har a-kassan blivit betydligt dyrare och ersättningsnivåerna sjunkit.
Jag kan hålla med om att det inte gjorde tillräckligt för att minska barnfattigdomen innan 2006. Men under hela 2000-talet fram tills vi fick en borgerlig regering så minskade den. Så snart regeringen genomfört sina första förändringar i a-kassa och sjukförsäkring så ökade antalet fattiga barn omgående.

Anonym sa...

Emil

En person som har 16 500 kr i lön har fått en skattesänkning på 1149 kr,har du någon kommentar till det?

Emil sa...

I den rödgröna budgeten ändras ju inte det. Dock måste man ju se till vilka andra kostnadsökningar som man fått. Om man är medlem i a-kassan så är det ju åtskilliga hundra per månad som har betalas in där. Man får inte heller dra av fackavgiften. Har man bil så har försäkringen blivit fler tusen kronor dyrare per år och så vidare.
Jag hade inte velat göra de skattesänkningarna utan använt de gemensamma resurserna till att stärka välfärden vilket främst gynnar de med låga inkomster.

Frågan som man också kan ställa sig hur mycket den som är sjuk eller arbetslös har fått mer i plånboken? Eller snarare hur mycket mindre?

Hur kommer det sig att vi på tre år har fått över 250 000 fler fattiga i Sverige?

Wonder Warthog sa...

Anonym: Har du någon kommentar till att taktiken bakom skattesänkningarna är att pressa ner lönerna så att skattesänkningen går till arbetsgivaren och inte arbetstagaren?

Och när i helvete fick de med ekonomiskt bistånd en skattesänkning (vilket var det motionen handlade om)?

Anonym sa...

"Bilförsäkringen har blivit flera tusen kronor dyrare per år"

Nej,det handlar om ca 50 kr i månaden...

Wonder Warthog sa...

"Nej,det handlar om ca 50 kr i månaden..."

Yey, världen är räddad!!!