tisdag 1 juni 2010

Pirater som inte kan ta ställning för internationell rätt

Nästan alla som uttalar sig är djupt upprörda över Israels angrepp på Ship to Gaza. Till och med Carl Bildt verkar ju uppriktigt förbannad och uttalar en förvånansvärt skarp kritik mot det Israeliska handlandet.

Piratpartiet har också för avsikt att uttala sig. Jag tycker att det mesta som Piratpartiet tidigare har tyckt har varit bra och legat nära vänsterpartiets ståndpunkter. Men nu tappar man verkligen förtroende för denna gruppering. På sin hemsida säger de sig inte ta ställning i konflikten men deras vice ordförande uttalar sig. Hon säger:

- Militär censur hör inte hemma i 2000-talet. Vi anser därför att det är viktigt att omvärlden på olika sätt hjälper till att upprätthålla ett väl fungerande informationsflöde till och från Gaza och Israel. Alla människor, oavsett ursprung, religion och landtillhörighet, har rätt att få ofiltrerad information om händelser som påverkar deras vardag.

/…/
- De nya tekniska möjligheter till direktkommunikation är ett stort framsteg för folkrätten runt om i världen. Det är oerhört viktigt att vi bevarar den möjligheten. Öppen kommunikation är a och o i all konfliktlösning.


I ett läge där Israel bordar fartyg med bistånd och mördar människor på Internationellt vatten vill inte Piratpartiet ta ställning i frågan. Dessutom så är det stora problemet den militära censuren. Hur jävla korkade får de bli? Klarar de inte av att ta ställning till en sådan basal fråga och dessutom tycka att den militära censuren är det största problemet? Detta kanske också är förklaringen att det är ett parti som helt försvunnit ur den politiska debatten.

AB, SVD, DN, expressen, Intressant?, Rödgrön

8 kommentarer:

Mikael Nilsson sa...

Piratpartiet fördömer givetvis Israels brott mot folkrätten och bristande respekt för mänskliga rättigheter i den här hemska bordningen på internationellt vatten.

Det som pressmeddelandet säger är att partiet inte har någon uppfattning i den underliggande konflikten mellan israeler och palestinier. Den frågan ligger långt utanför den mer uppenbara frågan om mänskliga rättigheter och respekt för folkrätten.

/Mikael, partistyrelsens sekreterare.

Anna sa...

Hej Emil!
Jag tror att du missuppfattar det hela. Piratpartiet stödjer naturligtvis inte Israels agerande. Det står tydligt i början av pressmeddelandet. Det vi inte tar ställning i är den långa historiska bakomliggande konflikten.

För att förtydliga så skrev jag nyss så här i en bloggpost:

"Piratpartiet är ett fokusparti. Vi ägnar oss åt informationspolitik. Vi är experter på information. Därför ser jag det som en naturlig sak att vi bistår med den kunskapen närhelst det behövs. Behovet av ett fritt informationsflöde är oftast störst när folkrätten på något sätt kränks. Vi kan och bör bistå med vår kunskap och på så sätt minska det mänskliga lidandet. Det kan vi göra utan att ta ställning i bakomliggande konflikter. Informationsbrist drabbar alla." (Bloggposten finns i sin helhet här: http://www.annatroberg.com/2010/06/01/ett-fritt-informationsflode-ar-folkrattens-starkaste-vapen/)

Ha det så bra!
Anna
Vice partiledare Piratpartiet

Emil sa...

Men det är ju ändå så att Israel ockuperar Palestina i strid med internationell rätt och att de på daglig basis bryter mot mänskliga rättigheter. FN har gång på gång uttalat detta och krävt att ockupationen ska upphöra. Varför kan man inte ta ställning till så grundläggande frågor?
Jag tycker att det är sorgligt att Piratpartiet inte kan lyfta sig högre än så men det kan ju också vara förklaringen till varför allt färre har förtroende för helheten i politiken.

Anonym sa...

Emil... Med allt respekt för dina åsikter, men jag tycker att man borde lägga kraften på att fördöma och avslöja de verkliga ruttna äpplena i Svensk politik som Sverige Demokraternas internationell talesman, Ted Ekeroth som säger ju ren vidriga saker. Den människa, den psykopaten borde ju sitta inspärra och inte vara på väg mot riksdag för helvete!

Emil sa...

Jo men när det gäller SD så är det ju så uppenbart att de är dumma i huvudet. Man blir ju mer besviken när Piratpartiet inte klarar av att ta ställning till grundläggande frågor om mänskliga rättigheter. Men det är helt korrekt att SD är en betydligt större fiende än Piratpartiet som jag i många frågor betraktar som en allierad i det politiska arbetet.

Anonym sa...

De jävla dumma israeler! Under lång tid har den judiska propagandan antytt att judarna skulle vara särskild begåvade på något mystiskt sätt. Jag anser att det är bara trams och de senaste händelserna ger mig fullständigt rätt. Hur dumma kan de vara de idioterna att de dödar folk som i princip har inget försvar mot mördarmaskiner dessa soldater är, full beväpnade och tränade i kosten att döda folk (också civila), allt detta på internationellt vatten, efter kidnappar de resten och säger att de ska åtalas! Alltså Hur jävla dumma är de här galningarna! I SJÄLVBEVARELSEDRIFT BORDE JUDARNA INSPÄRRA DESSA GALNINGAR SOM LEDER DE TILL UNDERGÅNGEN!

Emil sa...

Den Israeliska staten är ju inte det samma som världens alla judar. Det är ju en viktig distinktion att göra. Dock använder ju även staten Israel religiösa argument men det får inte göra att vi inte klarar av att se skillnaden. Jag skulle aldrig hävda att det är "judarna" som ligger bakem detta. Detta gäller ju även att det inte är "muslimerna" som ligger bakom al qaida eller talibanerna. Det är ju helt olika saker. Dessutom finns det ju en fredsrörelse i Israel som måste få omvärldens stöd för de har de inte lätt i dessa tider.

Anonym sa...

Usel "guilt by association". Gör om, gör rätt!