fredag 13 augusti 2010

KDs arbetslinje - lev på bidrag!


Göran Hägglund intervjuas idag i Svenska dagbladet. Det är inte några som helst överraskningar utöver att han vill tvinga alla kommuner att införa vårdnadsbidrag. Han vill dessutom höja det till 6000 kr per barn och månad. Det kan få rätt omfattande konsekvenser.

Om jag tittar på min egen familjesituation och räknar utifrån det så skulle vi kunnat välja att inte ha våra små barn på förskolan och istället anlitat en barnflicka. Det skulle kunna ha blivit en välavlönad barnflicka. Då jag har två barn som är i ”rätt” ålder så skulle vi fått 12 000 kr i månaden i vårdnadsbidrag. Vi hade inte behövt betala dagis eller fritidsavgift för något av våra barn vilket medför en besparing på ca 2500 kr per månad. Detta ger familjeekonomin ett tillskott på 14 500 kr.

Om vi då beslutade oss för att köpa in en barnflicka för pengarna, för vårdnadsbidraget är ju inte kopplat till att föräldrarna är tillsammans med sina barn, så skulle vi ju dessutom få dennes arbetskostnader subventionerade med 50% genom rutavdraget. Detta skulle alltså ge oss möjlighet att köpa barnflicka för närmare 30 000 kr per månad utan att det kostar oss en enda krona.

Vad KD gör med sitt förslag är således inte att de skapa tid för föräldrar med sina barn utan man öppnar upp en marknad för barnflickor/pigor på ett sätt som få kunnat drömma om i Sverige.

Man kan ju också se det åt andra hållet. För en familj där den ena partnern inte har ett så välavlönat arbete så blir det ju också betydligt mer lönsamt att inte arbeta. Om man har en månadsinkomst på under 20 000 kr och har samma familjekonstellation som jag har är det ju direkt olönsamt att arbeta. Man får mer pengar om man låter bli.

Alliansen försöker sätta upp att det finns en motsättning mellan deras politik som skulle leda till arbete och den röd gröna som leder till bidrag. Dock måste man väl fråga sig om detta KD förslag inte är det mest bidragsberoendeskapande förslaget vid någonsin sett?

Inga kommentarer: