fredag 30 april 2010

Varför känns det så osäkert trots att det går så bra?


Synovates undersökning idag visar på en ökande ledning i opinionen för den rödgröna oppositionen. Det känns ju bra när man vet att undersökningen inte hunnit med och mäta hela denna vecka utan bara inledningen. Visserligen inkluderas då inte diskussionen om bensinskatten som kanske inte stärker ställningen i opinionen. Men å andra sidan så saknas ju andra större och betydligt viktigare frågor som presenterats och som kommer att presenteras. Dessutom har vi första maj där de röda får mycket uppmärksamhet.
Att KD ligger under fyra procent blir man ju inte heller ledsen av.
Dock är det enbart en mätning och om det hade varit förra valet så hade man kanske känts sig säker på en valseger. Men det gör jag inte nu. Jag tror att många delar den känslan. Jag tror faktiskt att det beror på att självförtroendet inom främst socialdemokraterna och vänsterpartiet inte är på topp. Valförlusten och de frånvarande framgångarna i opinionen (det är ju MP som vuxit) har inte gett det förtroende som behövs för att med självklarhet hävda att vi vinner n detta.
Nej min oro är stor. Jag uppfattar dessutom att många delar denna oro med mig. Därför kommer valrörelsen vara nervös och orolig. Känslan är ju också att mätningarna kan visa fel och mycket kan hända ända in på valdagen. Det finns skandaler och avslöjanden, det finns oanade utspel eller andra dumheter som kan höja och sänka populariteten.
Dock kan man dricka morgonens te nu och känna att det är lite medvind. Den borgerliga regeringens dagar är antagligen räknade. Det känns bra.

DN, SVD, Aftonbladet, Rödgrön, Expressen, Röda berget, Kulturbloggen, Rödgrön, Intressant?

6 kommentarer:

Den nakna framsidan sa...

Emil, jag tror att många delar din oro. Av flera orsaker. Dels en övertygelse om att fyra år till med alliansen är ett Dante´s inferno för många. Och om det är det som väntar vid en alliansseger.
Min oro sträcker sig till det vi sett prov senast genom Mats Odell. Att vi är i början av en välplanerad negative campaining som effektivt förhindrar att sakpolitiken kommer fram.
Inom Negative Campaining finns inga gränser, alla medel är tillåtna.
Alliansbloggarna har ju som stående skämt Lars Ohly som finansminister, ja även näringsminister. DEt är en mild form av vad komma skall.
Valrörelsen kommer därvidlag bli något vi alldrig upplevt tidigare. Det viktigaste är att aldrig, aldrig aldrig spela samma spel och att hålla sig till insikten om att väljarna är kloka.

MVH
Peter

Emil sa...

Tyvärr kan du nog få rätt Peter. Frågan är om vi som inte vill ha borgarna klarar av att hålla emot från vår egen sida när de smutsiga metoderna kommer fram. Jag kan själv känna att gränsen är hårfin ibland.

Anonym sa...

Var inte orolig - väljarna har genopmskådat Alliansen. Folk är trötta på "låtsasreformer" där man sänker skatten och minskar pengarna till vård, skola och omsorg men ändå försöker få det att låta som att man "satsar". De rödgröna vågar berätta att skatten höjs för höginkomsttagare och även miljöskatter ska höjas. Detta är i grunden rätt och det håller de flesta svenskar med om. Vi är inte rädda för rättvisa skatter. Svenska Folket är inte dumma - det borgar för en Rödgrön seger i valet.

Emil sa...

vi får verkligen hoppas att du har rätt.

Fredrik sa...

Jag tror att om vi i vänstern vågar tro på det vi säger, då vinner vi stort.

Om vi forstsätter att ursäkta vart engagemang med borgerlig politik och högerknep, då fortsätter förfallet.

Jag tycker M W var lysande i debatten mot Borg i onsdags. Hon tog ut hans argument och belyste dem. Då smälte de, som om de var socker utsatt för vatten. Låt bara i Reinfeldts: det var inte det vi talade om, råda. För detaljer kan en dåre vinna med, helheten krävs det mer till.

Den nakna framsidan sa...

Emil,det är ett måste. Negative Campaining söker näring och behöver näring för att fungera.
Mantrat för oss alla måste vara, bibehåll självrespekten och tänk på att man måste kunna titta sig själv i spegeln.
Renast vinner; ha det i minnet när det blåser i debattens hetta:)!
/Peter