måndag 19 april 2010

Vägval för välfärden - kvalitet eller vinst

Privata förskolor i Stockholm kritiseras för att de bedriver en undermålig verksamhet. De har låg personaltäthet och lågutbildad personal. Dessutom har företagen som driver förskolorna ofta tagit ut stora vinster, höga löner eller stora pensionsavsättningar till styrelserna.

Detta låter ju som vilket företag som helst som vill tjäna pengar. Det vittnar väl om sann entreprenörsanda i Maud Olofssons tecken. Effektivt företagande bygger ju på att maximera intäkterna och minimera kostnaderna. Det är ju så man får pengar över till ägare och chefer. Det är ju fullt logiskt.

Är det dock på detta sätt vi vill organisera vår välfärd? Är det privata vinstintressen som ska styra över barnomsorgen, skolan, äldreomsorgen och sjukvården. Om man anser att detta är riktigt så finns det ju två alternativ. Antingen betalar vi mer till de företag som utför arbetet så att deras möjligheter till vinstmarginal blir större utan besparingar. Det andra alternativet är att vi ser det som en god konsekvens att de skär i verksamheten för att få nödvändiga tillskott.

Jag tycker nog inte att något av dessa två alternativ är så tilltalande. Vänsterpartiet driver ju frågan om ”Världens bästa välfärd - utan vinstintressen”. besök kampanjsidan och säg din mening om framtidens välfärd.

DN, DN2, Fotolasse, AB, Peter Andersson, Rödgrön, Intressant?

3 kommentarer:

L B sa...

Ja, nu får det vara nog! Den unkna girigheten hyllas som en ädel drivkraft av borgarna, och se var vi har hamnat.

Anonym sa...

Är föräldrarna inte nöjda är det ju bara att ta sitt barn från förskolan?

Men visst det är ju uppenbart SÅ mycket bättre med verksamhet som kvalitetsäkrar sig själva.

Emil sa...

Så enkelt är det ju knappast. Det är ju ofta lång kö till förskolan och vill man att ens barn ska skiljas från kompisar och resa långt till skolan?

Är det inte också rimligt att tänka sig att all verksamhet som vi finansierar med skattemedel ska hålla hög kvallitet? För mig är allt annat orimligt.