måndag 16 mars 2009

Sverigedemokraterna vill ha vänort i Israel

I en motion till kommunfullmäktige i Forshaga har i en motion föreslagit att kommunen ska inrätta en vänkommun i Israel. Ett förslag som kanske kan få en del att höja på ögonbrynet. Dock är det inte alls konstigt. Sverigedemokraterna försöker använda en påstådd antisemitism för att legitimera och lyfta fram islamofobin. För sverigedemokraterna är det muslimerna som är den stora fienden idag. I ett annat läga hade de knappast proklamerat sitt eventuella motstånd mot antisemitismen.

I det pressmeddelande som de skrivit med anledning av förslaget så lyser det igenom att det inte alls är Israelerna som är det viktiga att lyfta fram. De skriver bland annat:

Dessutom så har vårt mångkulturella samhälle kraftigt bidragit till att vi har en ökande befolkningsandel som inte erkänner eller vägrar erkänna staten Israels rätt att existera.

Det motstånd som finns mot Israels illegala ockupation är enligt sverigedemokraterna etniskt eller kulturellt betingat. Det vill säga att fienden här är muslimerna.

I samma pressmeddelande blir syftet med initiativet än tydligare då de skriver att:

Ett vänortsavtal innebär också att det blir lättare att förmedla förståelse, kunskap och kännedom om människorna som förvägras rätten till sitt eget land, till våra invånare i Forshaga.

Förvisso är det en något skruvad beskrivning av situationen för Israel som faktiskt är de som fövägrar palestinerna rätten till sitt land genom också pation och förtryck men det är intressanta är ju att de menar, om än indirekt, att även befolkningen i Forshaga förvägras rätten till sitt eget land. Och vem fienden är har vi ju redan förstått.

Det är några år sedan som jag arbetade som mest aktivt med det antirasistiska arbetet, bland annat med tidningen Expo, men Sverigedemokraternas resonemang känns väl igen fårn organisationer och grupper som arbeat mindre på att hålls sin fasad så rn och prydlig som möjlig.

Det skrämmande är dock att Sverigedemokraterna antagligen lyckas att bli lite mer legitimerade hos en hel del krafter inom högern som i sin iver att försvara staten Israel och dess övergrepp genom detta utspel. Islamofobin växer sig allt starkare och försvaret av Israel hade aldrig varit möjligt utan detta. För det känns ju faktiskt, tyvärr, inte som att det skulle vara särdeles förvänande om en Folkpartist hade lagt samma förslag. Tiderna är mörka helt enkelt.

2 kommentarer:

Tom sa...

Det som är mest skrämmande är ju att mediahögern med b la Dilsa Demirbag Steen i spetsen faktiskt är inne på samma spår. nämligen att antisemitismen sprider sig i sverige tack vare att många araber(Läs: "muslimer") kommer hit till sverige och tar med sig en skev bild av judar som de fått i sitt hemland.
Även han från Judiska församlingen i göteborg, påstod detta i "Debatt" nu härom veckan är det snackades om "antisemitismen inom vänstern."

Tom sa...

*När det snackades om..

Skrev lite fel där.