måndag 4 oktober 2010

Reinfeldts ansvar om SD får inflytande

Idag ska det väljas talman i riksdagen. Detta brukar ju vara en odramatisk händelse. Nu har det blivit politiskt krig kring denna post. Skälet är ju givetvis SD som är vågmästare i riksdagen och som inte ger besked om vem de ska rösta på.

Nu försöker borgerliga ledarsidor och bloggar lägga ansvaret på Mona Sahlin och den rödgröna oppositionen för att inte ge SD något inflytande i denna eller andra frågor. Detta är givetvis förståeligt och kanske en sund reaktion att de ännu så länge inte vill beblanda sig med rasisterna. Dock är deras utgångspunkt felaktig.

Det måste ju alltid vara den som sitter vid makten som tar ansvar för att dennes förslag som läggs går igenom. En regering som lägger förslag som man inte har stöd för kan ju de facto inte vara regering utan behöver ju då bytas ut. För vilken demokrati skulle det vara om det var oppositionens ansvar att se till att de styrandes förslag klubbades igenom. Vilken syn har man på demokratin då?

Om oppositionen skulle lägga sig platt för regeringens förslag och inte ha egna skulle ju det enbart gynna partier som Sverigedemokraterna. De skulle ju då stå ensamma mot alla andra partier och på det sättet framstå som det enda politiska alternativet till den borgerliga politiken. Det skulle bara leda till att de fick ett ännu starkare stöd och i realiteten ett helt avgörande inflytande på den politiska debatten.

Vi har just nu lite samma situation i landstinget i Östergötland. Här har ”sjukvårdspartiet” Vrinnevilistan, som är beredda att göra sig beroende av SD:s stöd, deklarerat att det är oppositionens ansvar att se till att SD inte får inflytande. I realiteten skulle det ju innebära att en eventuell rödgrön eller blå opposition inte skulle kunna presentera några som helst förslag då risken skulle vara att SD skulle rösta för dessa. Alla som kan någonting om det politiska systemet inser ju hur korkat denna utgångspunkt är.

Att det blir strid om talmansposten är således för mig naturligt. Regeringen är nog nervös. Man har arbetat så hårt under en mandatperiod för att få Reinfeldt att framstå som så regeringsduglig och när han nu riskerar att förlora riksdagens första omröstning så kan ju denna image hamna på snedden. Det vill verkligen inte moderaterna. Men om de inte lyckas lösa den parlamentariska situationen så är det ju denna verklighet som Reinfeldt ska försöka styra under. Det kan man aldrig lasta oppositionen för. Det är Reinfeldts ansvar att få igenom sin egen politik. Om han inte klarar det får han ju avgå. Svårare än så är det inte…

Gamla medier: AB, AB2, AB3, SVD, DN1, SVD2, DN2, DN3, Expressen, GP, SVT, Exp2,

Nya medier: Kent Persson, Högberg, Svensson, Jinge, jonas Sjöstedt,

Intressant?

Inga kommentarer: