onsdag 6 oktober 2010

SDs uttåg givetvis planerat

Sverigedemokraterna tågade ut ur kyrkan i protest mot att biskopen pratade om alla människors lika värde. Det var spontant och inte planerat enligt Åkesson som själv uppgav att han skakade av upprördhet efter händelsen. Detta är ju skitsnack.
Om Åkesson skulle skaka av upprördhet av predikan i kyrkan så undrar man hur han känner sig i de hundratals situationer där folk står och skriker åt dem vid möten eller demonstrationer. Även om biskopens predikan var tydligt inriktad som en markering mot SDs politik så var den ganska ljummen och väl avvägd för sammanhanget. Att i Svenska kyrkan i dessa dagar inte sta upp för alla människors lika värde skulle i sig vara fel och oförsvarbart. Det skulle ju vara en anpassning till Sverigedemokraternas politik och en kyrka som står fri från staten måste väl få uttrycka sin ståndpunkt. Kyrkan är inte en frizon där man inte står upp för mänskliga rättigheter. Jag hoppas att kyrkan tar sitt ansvar och står upp för dessa frågor ännu tydligare än tidigare.

Att de tågade ut ur kyrkan i samlad trupp var givetvis en planerad aktion. SD har en mission just nu. Det är att driva politiken så långt till höger som möjligt. Detta gör de genom att skapa ett så omfattande utrymme kring sig själva som möjligt. De vill gärna framställa sig som offer och förföljda. De vill skapa en stämning av att det ska bli jobbigt att ifrågasätta dem. För om det varje gång någon markerar mot dem i offentliga sammanhang får konsekvenser i form av utbrott och beskyllningar om extremism och antidemokratiska tendenser så kommer röster att tystna. Detta kommer framförallt gälla journalistkåren som är oerhört känsliga för att beskyllas för att ha tagit politisk ställning.

Min gissning är att det inte kommer att dröja länge innan en Sverigedmokratisk riksdagsledamot blir "misshandlad". Givetvis med lindriga skador och utan vittnen. Det skulle skapa ännu fler och större rubriker. Beskrivningen av gärningsmännen kommer att vara att de var mörkhyade och talade något annat språk alternativt att det var vänsterungdomar iklädda palestinasjalar för ansiktet.
Sverigedemokraterna är inte ett parti som alla andra i Sverige. Men det är ett parti bland många andra på yttersta högerkanten i Europa. De följer nu samma mönster för att förflytta de politiska debatterna till att handla om frågor som de vill. Jag är dessutom rätt övertygad om att de kommer att lyckas. All politisk diskussion just nu handlar om detta rasistiska parti på ett eller annat sätt. Det kommer det att fortsätta att göra ganska länge. Utspelen kommer att bli allt hårdare och allt tydligare främst vad gäller deras hat mot muslimer.

Idag skriver t.ex. Extra Östergötland om riksdagsledamoten Toralf Alfsson som i sin blogg skrivit att islam är värre än nazism. Snart kommer någon stå i riksdagens talarstol och prata om att Sverige är hotat av att muslimerna kommer ta över och att delar av landet redan är förlorat. Initialt kommer troligen de borgerliga stå upp mot sverigedemokraternas retorik men inte hur länge.
För snart kommer Ulf Nilsson i Expressen sprida ut teorier om Euroabien, något bokförlag översätta någon av de antimuslimska böcker som är storsäljare i USA och rätt var det är så är det någon folkpartist, t.ex. Sabuni som närmar sig SD genom att presentera någon lag som riktar sig mot den muslimska gruppen i Sverige. Sedan går det utför.

Man skulle kunna säga att mina korta förutsägelser om framtiden är dystopiska. Men jag tror faktiskt inte det. Det vi ser ske just nu följer samma mönster som i övriga Europa. I det senaste valet fick arbetarrörelsen runt 35% av rösterna. Det är i denna rörelse som ett motstånd mot SD behöver byggas men det kommer inte att ske. Rörelsen är för svag och vänsterpartiet som är de som kommer att prioritera detta arbeta är för svaga för att klara det på egen hand. Socialdemokraternas ökenvandring av interna strider och förvirring har ännu inte blommat upp fullt ut men det kommer.
Sverige är idag ett land som andra. Välfärden monteras ner, klyftorna ökar. Arbetslösheten biter sig fast och rädslan för de "andra" blir allt större. Ett samhälle som allt mer bygger på att se till sin egen plånbok och se om sitt eget hus sluter sig. Det samhälle som byggdes på gemenskap och solidaritet ersätts med individualism och egoism. Ett sådant samhälle sluter sig också mot omvärlden. Detta är konsekvensen av den borgerliga politiken.

Vill vi ha ett annat land där vi litar och ställer upp för varandra så måste det byggas av andra krafter än de som idag försöker rasera det som vi byggt. Även om det känns tungt och svårt så måste vänstern och arbetarrörelsen satsa på att bygga motståndet starkt idag. Det går inte att vänta.

Gamla medier: SVD1, SVD2, SVD3, SVD4, Expressen, EXP2, EXP3, EXP4, DN1, DN2, AB, AB2, AB3, AB4,

Bloggar: Jonas Sjöstedt, Alltid rött alltid rätt, Kaj Raving, Röda Berget, Jöran Fagerlund, Intressant?

9 kommentarer:

bloggare på icedaniel.se sa...

Bra skrivit och trevligt att läsa din blogg ! Problemet är väl att den samlade vänstern har svårt att integrera alla olika människor i sina partier. Vänstern har ofta och mycket belyst invandrare utsatthet och HBt-personer jobbiga varddag men glömt bort att prata om den svenska arbetarklassens "arbetslösas" problem och utsatthet. Det är tydligt när man ser hur SD gått fram bland dessa grupper. Vänstern måste bredda sig och intressera sig för grabbarna och tjejer som käkar korv och knäcker några öl på helgerna. De är också potenitella väljare. Frågan man bör ställa sig "Vem intresserar sig för grabbarna grus". Förhoppningsvis är detta väl en väckarklocka då vänstern kan organisera sig på ett sådant sätt att man är beredd att möta hela arbetarklassen med i politik där alla finns med på ett hörn.

vinkeln sa...

Mycket läsvärd analys.

Lyckas SD vrida agendan i dansk riktning kommer även medias nuvarande generalangrepp på SD att upphöra. Opportunistiska tidningar och journalister kommer då att börja skriva servilt om SD.

Jag tror att nu när SD är i riksdagen behöver de inte ens producera fiktiva överfall för att vrida debatten i för dem önskad riktning.

Det enda nedslående i din artikel är den uppgivna inställningen. Om en av de bästa analyserna av SD-fenomenet kommer fram till så dystra slutsatser är det onekligen ett kallare politiskt klimat som väntar.

Om och när det sker, kommer Helin inte att starta kampanjer om att gilla olika och TV4 kommer inte att ha problem med att sälja reklamtid till SD-annonser som är bra mycket mer provocerande än årets valfilm.

magnus123 (at) live.se sa...

Du skriver: "Sverigedemokraterna tågade ut ur kyrkan i protest mot att biskopen pratade om alla människors lika värde".

Nej, de gick ut efter att prästen hyllat septemberalliansens demonstration, som var en mot SD och arrangerats av de på den politiska kant du själv tillhör, varifrån man också under hela valrörelsen stört SD:s möten med våld såsom flaskor och stenar.

Då din förta mening var fel slutade jag att läsa.

féline-alizarine sa...

Magnus 123: Du ljuger. Jag har läst talet. Jag såg tv från det. Sluta ljug. Vänsterextremism måste vara jobbigt för er, det betyder ju humanism och de är de flesta röstberättigade i sverige för. typ 94%, ca. Skaffa en verklighet som stämmer.

Då allt du säger är lögn behöver man inte dig på allvar. Någonsin.

Anonym sa...

@féline-alizarine

Nej, det är knappast lögn. Biskopen hade själv ett stycke om att "låta stenarna tala", vilket jag såg som ett solklart ställningstagande för stenkastning.

Peder sa...

Roligt att begåvade skribenter här uppfattar Jesus-citatet "Om de tiger, så kommer stenarna att ropa i deras ställe!" som en uppmaning att kasta sten på sina meningsmotståndare. Om de läser Koranen med samma precision kan man förstå att de beter sig lite skärrat.

En annan intressant observation är att Jimmy Åkesson ju inte tidigare verkar ha uppfattat antirasistiska demonstrationer som ett avståndstagande från hans gäng. Så här lät det när han utfrågades i Kvällsöppet den 20 september:

Ekdal: Det var ju då en antirasistisk demonstration och manifestation... ...20 000 deltagare... ...det är en kraftig reaktion, Jimmy, mot er entré.

Åkesson: Nä, det var inte mot någonting sa de, de sa att de var för kärlek, och det ställer jag också upp på.

Ekdal: Finns det möjlighet att tolka det på något annat sätt?

Åkesson: Jag vet inte, man får tolka saker hur man vill.

Ekdal: Tror du att de här demonstrationerna hade ägt rum om ni inte hade kommit in?

Åkesson: Det vet jag faktiskt inte.

Att Biskop Brunne hänvisar till en demonstration med tema antirasism borde i ljuset av detta inte utgöra något problem för Åkesson, kan man tycka. Man får ju tolka saker hur man vill.

Antingen har Åkesson börjat räkna sig som rasist och känner sig träffad av det kristna kärleksbudskapet. Eller så är han bara väldigt känslig när han har blekingedräkten på sig. Det kan man ju i och för sig förstå.

Hursomhelst var det mycket underhållande att få se SD-gänget rusa ur kyrkan i sina dressmankostymer och med lustig hatt på partiledaren. Att sedan få se en blankögd Åkesson berätta att han "aldrig känt sig så kränkt" iförd knätofsar toppade i alla fall min vecka...

Kraxpelax sa...

Denna sida upp!

Erik, Sthlm sa...

Sd kan knappast ha förväntat sig att biskopen skulle ta ställning för den hatiska, hotfulla mobb som gjorde att SÄPO gav sd utegångsförbud kvällen innan. Alltså kan de knappast ha planerat detta. Dessutom borde de väl i så fall ha koordinerat det så att alla sd-are gick ut, nu satt ju åtminstone en, möjligen flera, kvar.

Fredrik sa...

Anonym: Det är inte lätt alltid. Speciellt om man tolkar bibeln som vänsterextremistisk. Grattis. Du har upptäckt att det finns ett kärleksbudskap i både bibeln och vänsterpolitik. Dags att tänka om månne?