måndag 11 oktober 2010

Ett rödare Östergötland

Efter valet så har vi sett att ett allt med rödgrönt Östergötland växer fram. I Norrköping, Mjölby och Motala ar det sedan en tid varit klart med klara rödgröna majoriteter. I går blev det även klart att det blir ett rödgrönt styre i Finspång. Det är bra. I Finspång ingick vänsterpartiet i majoritet med de borgerliga partierna under förra mandatperioden. Det var nog nödvändigt då men det kan nog aldrig vara delen i ett långsiktigt arbete. Vi får nu hoppas att socialdemokratin i Finspång har gjort hemläxan och nu klarar av att delta i ett samarbete på ett rimligt sätt.

I flera andra kommuner är det mer osäkra styren. Det gäller vad jag vet i Vadstena, Valdemarsvik, Ödeshög och Åtvidaberg. I Boxholm är det socialdemokratisk majoritet och i Söderköping och Linköping är det borgerliga majoriteter. Så den borgerliga sidan av politiken står sig inte så stark i Östergötland.

Med rödgrönt styre i fyra av Östergötlands fem största kommuner torde det även vara naturligt med en rödgrön majoritet även i landstinget. Det var också de förutsättningarna som fanns efter valet. De borgerliga partierna backade och den rödgröna sidan gick fram, dock utan att få egen majoritet. Vrinnevilistan som innan valet inte tagit ställning till vem man ville samarbeta med hade makten i sin hand. Man valde att regera i minoritet med stöd av SD. Det är djupt tragiskt att man väljer en sådan politisk instabil lösning. Men å andra sidan bekräftar det väl bara att Vrinnevilistan inte är något annat än ett borgerliga sjukvårdsparti som hellre ser nedskärningar och besparingar i vården än offensiva satsningar på en förbättrad sjukvård för östgötarna.

Inga kommentarer: