söndag 24 januari 2010

Blir 58 den nya 140?

I förra valrörelsen var borgarnas mantra att det förtidspensionerades 140 personer per dag. Det var tydligen en valvinnare. Efter att ha sett kvällens Agenda med Reinfeldt och Sahlin så är det nog att förvänta sig att årets siffra blir 58. Det är nämligen det år som satts upp i den rödgröna överenskommelsen för när man kan bli aktuell för förtida pension.
Eftersom jag har varit med och konstruerat förslaget var det väl med en viss frustration att Sahlin undvek att ge svar på tal. Reinfeldt är ju faktiskt helt fel ute denna gång. Någon har viskat i hans öra att tjata om 58-årsgränsen. Han är inte heller ensam.
Husmark-Persson, regeringens antagligen största sänke i dessa tider, uttalade sig i veckan i Aktuellt där hon menade att förtida pension var det mest inhumana hon kunde tänka sig. Det är visserligen en liten avstickare men man måste ju ändå ställa frågan, vilken värld lever människan i? Förtida pension, det mest inhumana man kan tänka sig? Jag tror att jag kan göra en oändlig lista på saker som är mer inhumana än förtida pension.
Men åter till 58-gränsen. Det är då vi säger i vårt förslag till sjukförsäkring att om det är så att man har varit sjukskriven under en lång tid och saknar utsikter att återgå i arbete så ska man erbjudas förtida pension. Detta erbjudande är frivilligt och vill den enskilde bryta denna då den tillfrisknat så ska detta vara möjligt.
Låter det så inhumant?
Det finns inte någon anledning att undvika denna debatt som Sahlin gjorde ikväll. Vi har ett bra förslag till ny sjukförsäkring. Våga stå upp för den hela vägen. Annars vinner vi inte några val.

Inga kommentarer: