tisdag 14 september 2010

Dödssjuka Maria betalar skattesänkningarna

Den 15 augusti 2007 sade socialförsäkringsminister Cristina Husmark Persson att
- De nya riktlinjerna för sjukskrivningar ska bidra till att betala regeringens skattesänkningar.

Det är ett klart och tydligt besked. Tydligare än vad många andra borgare levererar när de pressas kring frågan om sjukförsäkringen. Den borgerliga politiken är precis så hård och kall som den beskylls för att vara.
I går skrev jag om Maria som har en obotlig cancer. Hon kommer att dö och går i mycket tung behandling för att hon ska få lite mer tid. Försäkringskassan har till följd av regeringens regler och förändringar utförsäkrat Maria som nu tvingas leva på socialbidrag istället.

Är det rimligt att vi ska bo i ett land där allvarlig sjukdom ska leda till att man tvingas leva i fattigdom? Är det rimligt att ha en politik där de sjukaste får betala skattesänkningar för de rikaste. Nej givetvis inte. Men i de borgliga partiernas valmanifest slår de fast att de inte ska göra några förbättringar i sjukförsäkringen. De vill fortsätta på samma linje som nu. De vill fortsätta att utförsäkra svårt sjuka människor som tvingas leva på socialbidrag.

Rösta för en rimlig sjukförsäkring där man värnar alla människors liv lika där vi låter den som är sjuk få alla möjligheter att bli frisk och komma tillbaka i arbete. Om man är så sjuk att man inte kan eller kommer kunna arbeta måste man också kunna få ett rimligt liv där man inte jagas med piska och hot om att leva i fattigdom.

Andra om sjukförsäkringen:AB, Intressant?, Joakim Hörsing, Mats Johansson, SVT, SVD, Berzell, Rödgröna bloggare Östergötland, AB2, Gunnar Gustafsson, Martin Moberg, Nicke Bremer, Utan Ramar, Reflekterat, Hälsan är grön, SVD2, SVT, AB2,

Inga kommentarer: