fredag 23 juli 2010

Fattigdomen ökar med borgare vid makten!

Om några veckor kommer landets lärare be sina elever att berätta om sommarlovet. Det riskerar att bli många torftiga berättelser. Anledningen är att över en kvarts miljon av Sveriges barn idag lever i fattigdom. Många av dem har sannolikt tillbringat sommarlovet hemma, ja inte ens åkt till ortens badhus – bussen dit kostar och inträdet med.
Rädda Barnen har i en rapport återgivit fattiga föräldrars berättelser. En mamma berättade att: ”Barnen håller god min, döljer och skäms inför kompisar – när de hör vad andra får. Min ena son har flera gånger skrivit uppsatser om påhittade semestrar när uppgiften har varit att beskriva vad han gjort på lovet.”
De senaste åren har fattigdomen i Sverige ökat. Det är inte någon slump och inte resultatet av någon global finanskris. Det är resultatet av en medvetet förd politik som den borgerliga regeringen inledde efter valet 2006. Det har varit en politik som gynnat de rikaste och de fattigaste har fått betala priset.
De som betalat mest är ensamstående föräldrar, främst mammor. Mer än var fjärde ensamstående förälder är fattig i dagens Sverige. Det finns i den borgerliga politiken inte någonting som gör att de som kastats ut i fattigdom de senaste åren kommer att få det bättre.
Vänsterpartiet har i det rödgrön samarbetet arbetat för att stärka de som har det sämst i samhället. Det har resulterat i att om vi får en ny regering så kommer vi få en förbättrad sjukförsäkring där ingen som är sjuk kastas ut utan försörjning, där a-kassan förbättras, där bostadsbidraget för ensamstående förbättras, rätt till heltid och där underhållsstödet höjs.
Valet i höst handlar om så många viktiga saker. I grunden handlar det om vilket samhälle som vi vill ha. Vill vi hålla ihop samhället där vi bygger en gemensam framtid tillsammans. Där ingen lämnas utanför och där vi ser alla människors potential. Eller vill vi ha ett samhälle där klyftorna ökar där de rika blir allt rikare och de fattiga halkar efter ännu mer. Frågan som alla bör ställa sig när man går till valurnan är: vill vi ha fler eller färre fattiga barn i Sverige. För mig är valet enkelt!

AB, AB2, Alliansfritt Sverige, Peter Andersson, Högberg,

5 kommentarer:

Fredrik sa...

Det som retar mig är att alla redan vet detta. Hur många gånger skall höger komma undan med sin socialdarwinistiska politik utan att någon synar lögnen. För den är inte svårupptäkt.

Emil sa...

verkligen inte. Det är väl det som kallas hegemoni.

Marcus , Likvidvänster sa...

Nu har vi haft barnfattigdom så jävla läge att många ser det som en naturlig del av vardagen, fattigdomen har bitit sig fast och många borgare uttalar sig enligt "De flesta har sig själva att skylla" , obehagligt.


Kan inte Ni föresten komma på någon eller några bra slogans att ha som bakrutedekal på bilen nu inför valet ?

Skall skriva ut lite bakrutedekaler men behöver lite inspiration för att veta vad som skall stå på dem !

Josef sa...

Hej Emil!

Jag är 24 år, bor i Linköping och funderar på att engagera mig politiskt. Jag undrar lite över vilka utbildningar eller yrken du tror är en bra grund för att få rätt kunskaper så man vet vad man pratar om när man vill påverka i samhället. :)

/ Josef

Emil sa...

Hej Josef,

för att engagera sig politiskt behöver man ju inte någon speciell utbildning. Det räcker med att ha ett intresse så går det alldeles utmärkt. Om du vill ha mer information om hur du kan aktivera dig i vänsterpartiet så maila mig på emil.broberg@lio.se eller kolla in vår hemsida www.vansterpartiet.se