måndag 26 januari 2009

Välfärden drabbas hårt – regeringen sitter med armarna i kors

I preliminära siffror som Sveriges kommuner och landsting tagit fram ser det mörkt ut för välfärden. På frågan om hur uppsägningsläget ser ut i kommer och landsting uppger 120 kommuner och 9 landsting, dvs långt ifrån alla, att deras nedskärningar de närmaste två åren uppgår till över 7100 personer. Den verkliga siffran kan antas vara betydligt högre.

Trots detta sitter regeringen med armarna i kors och vägra skjuta till mer resurser till kommuner och landsting. Tillsammans med regeringens övriga politik där man välter över kostnader till kommunerna genom bland annat förändringarna i sjukförsäkringen och a-kassan som kommer tvinga folk till socialbidragsberoende gör att det ser mörkt ut för den svenska välfärden.

Vi vet vilka som drabbas av nedskärningarna. Det är gamla och unga, barn och sjuka. Men å andra sidan, vem blir förvånad. Regeringens politik har hela tiden byggt på att gynna den som är vit, rik, man och har ett arbete (eller mycket pengar på banken). Var det någon som pratade om ”nya” moderater?

Inga kommentarer: