måndag 12 januari 2009

Regeringspartierna stödjer Israel

Efter att ha skrivit lite om KDs inställning till bombningarna av Gaza fortsatte jag till de andra borgerliga partiernas hemsidor. KD är ju ändå KD och det kanske skulle finnas lite rimligare tongångar och sundare tankar hos de andra. Dock är det nog så att det inte går att tolka på annat sätt än att de fyra borgerliga partierna sluter upp bakom Israel.

Folkpartiet är ju inte sämre än KD. Där är det partiledare tillika ministern Björklund som även han lägger skulden på Palestinierna och att det vara Hamas som började(!). Dessutom är det insmugglingen av vapen till Gaza som är det stora problemet. Han ställer sig lite undrande över varför det så ofta blossar upp konflikter kring Israels gränser. Svaret är givetvis, enligt Björklund, att alla andra runt omkring är extremister. Av runt 2000 tecken författade av Jan Björklund ägnas inte ett enda åt att kritisera Israel.

Går vidare till centerns hemsida. Regeringens radikalaste parti i denna fråga går så långt att det kräver att Israel ska ”upprätthålla folkrätt och sina skyldigheter som ockupationsmakt”. Men trots att det är Israel som ockuperar och förtrycker så anser Centerpartiet att Israel måste få försvara sig.

Hos moderaterna är nog det inte så viktigt med Gaza. Här får man leta en stund i arkivet innan man hittar ett uttalande från Bildt. Det handlar om att man måste sluta kriga och föra samtal. Inte helt orimligt kan man ju tycka. Förutsättningarna för detta verkar dock enligt Bildt vara att man slutar smuggla vapen till Gaza. Återigen så är det Palestiniernas rätt futtiga vapenresurser som är det grundläggande problemet. Inte Israels extremt omfattande vapenarsenal som används ganska friskt för att mörda civila och ödelägga Gaza.

Det är således uppenbart att den svenska regeringen inte har några större ambitioner vad gäller att försöka påverka Israel i att upphöra med sitt förtryck av det palestinska folket. Frågan är om de hade varit lika överseende med förtrycket om det hade varit ett kristet land som sedan årtionden ockuperats och systematiskt utsatts för våld och massmord av ett muslimskt styrt land. Knappast. Vad detta står för kan man ju dra sina egna slutsatser av.

Inga kommentarer: