onsdag 12 januari 2011

Nej till straffavgifter på barn!

Landstinget i Östergötland har haft en princip om att sjukvård för barn ska vara avgiftsfri. Den principen överges nu av de styrande partierna i landstinget som vill införa straffavgifter för barn som missar ett läkarbesök.

Detta förslag har man tagit fram helt utan att det gjorts någon analys vad detta kan komma att innebära för barnen. Det är upprörande att ett av landets större landsting styrs på detta sätt men det är än mer upprörande att man helt bortser från barnperspektivet i detta beslut.

Att införa straffavgifter på upp till 300 kronor per uteblivet besök för barn och unga kan medföra stora problem för många östgötska barnfamiljer, i synnerhet eftersom antalet fattiga barnfamiljer ökat kraftigt de senaste åren.

Det är inte svårt att tänka sig situationer där en ensamstående mamma i slutet av månaden har att välja på att betala avgifter för en missad läkartid eller köpa mat åt barnen. Eller att ett barn med en våldsam pappa kan utsattas för misshandel grund av en straffavgift.

Att införa straffavgifter kan också skapa konfliktfyllda situationer i hemmet för många barn som knappast kan gynna barnens situation eller hälsa. Att fatta ett beslut utan att analysera vad detta kan innebära för barnen är anmärkningsvärt.
De styrande har tidigare fattat beslut om att höja patientavgifterna med syfte att öka den egna finansieringen av vården. Att införa straffavgifter för barn är ytterligare ett steg i denna politik. Vi ser med stor oro på detta. Inte minst då vi vet att avgifterna redan idag får många att avstå ifrån att söka vård av ekonomiska skäl.

Vänsterpartiet har motsatt sig alla avgiftshöjningar och har förslag om avgiftssänkningar. Vårt mål är att införa en helt avgiftsfri primärvård för att alla som har behov av vård ska kunna få det. Den borgerliga politiken som nu förs ökar bara orättvisorna i vården och i samhället i stort och de som nu ska få betala är alltså sjuka barn och deras familjer.

1 kommentar:

Fredrik sa...

Bra skrivet! Jag blir arg. Jag får fult språk... Barbaren i mig vaknar.

På tal om hur man kan säge en sak utan att egentligen mena det.

http://fredrik-d.blogspot.com/2011/01/ett-mynt-tva-sidor-hur-alliansen.html