torsdag 27 januari 2011

Kamprad spekulerar i Svensk välfärd


Skatteplanering är vardag i IKEA:s vardag. Vad som ännu inte har rapporterats om är Ingvar Kamprads hemliga spekulationer för att tjäna pengar på vår gemensamma välfärd.

I går visades Uppdrag granskning i SVT. De avslöjade att Ingvar Kamprad aldrig släppt greppet om IKEA som han vid upprepade tillfällen har hävdat. Man kunde också visa upp en snillrik konstruktion för att dölja vilka ekonomiska resurser som Kamprad förfogar över och hur han trixar med lagar och regler för att styra undan så mycket som möjligt till hemliga konton och stiftelser i skatteparadis.

I grunden är det ju i sak inte något att förvånas över. Det är såhär som väldigt många stora företag agerar för att undanhålla samhället resurser. Nyheten är väl att Kamprad fångades med fingrarna i syltburken. IKEA och dess grundare framstår inte som så helylle som de arbetat på att framstå som i decennier.

Det finns också en annan berättelse om Ingvar Kamprad och IKEA som man inte berättade i Uppdrag granskning. Den handlar om ur Ingvar Kamprad i allra största hemlighet spekulerar och handlar med vår svenska välfärd. Det är en berättelse som till stora dela påminner om den om IKEA:s skatteplanering men här handlar det istället om vår äldreomsorg och hälso- och sjukvård som Kamprad försöker tjäna stora pengar på.

I slutet av 1990-talet grundades riskkapitalbolaget Triton. Bolaget ingår i en mindre sfär av bolag, vilka alla på ett eller annat sätt heter Triton, som är registrerade på Jersey. Jersey är en ökänd kanalö som är favorit bland riskkapitalbolag som vill undvika saker som insyn från myndigheter och allmänhet samt skatter.

Triton är ett av de allra hemligaste riskkapitalbolagen på marknaden. Flera olika tidningar som t.ex. Affärsvärlden och Veckans affärer har försökt kartlägga Triton och deras verksamhet. Det har dock inte varit helt enkelt då de helt enkelt inte svarar på frågor eller ger någon som helst information om sin verksamhet. De är lika ovilliga att svara på vilka som är deras finansiärer. De är inte så konstigt då en av dem ägnat årtionden åt att dölja sina andra ekonomiska transaktioner och affärer.

Vid sidan av den tyska banken Sal Oppenheim är det nämligen bolaget Inter Ikea som investerat i Tritons verksamheter. Hur mycket pengar det handlar om vet ingen. Ingen vet heller hur mycket pengar som gått tillbaka till Inter Ikea men det lär inte handla om småpengar om man känner till Ikea och Ingvar Kamprads övriga affärsverksamheter. Det handlar inte om småpengar.

Om någon tvekar kring kopplingen mellan Triton och Inter Ikea så finns det en dokumenterad personkoppling. Det Nederländska riskkapitalbolaget IMQubators nuvarande medarbetare Rickard Lundgren var tidigare finanschef för Inter IKEA samtidigt som han ingick i ledningen för Triton. IMQubator bekräftar också via sin hemsida att IKEA var en av huvudinvesterarna till Triton.

Triton har under årens lopp investerat i en rad olika områden. Länge var det en slagsida åt olika teknik och industriföretag som t.ex. Bravida. De har också investerat i läkemedelsbranschen. För ungefär ett år sedan bröt de dock ny mark och började spekulera i svensk välfärd. Triton köpte då för närmare 8 miljarder kronor företaget Ambea. Ambea äger i sin tur bland annat Sveriges största privata producent av sjukvård och äldreomsorg Carema.

Den affären innebar att Ambeas tidigare ägare 3i group, ett Brittiskt riskkapitalbolag, tjänade 3,5 gånger investerat kapital vilket innebär en vinst på närmare 6 miljarder kronor. Triton hade bara ägt Ambea någon månad innan de sålde halva företaget vidare till ett amerikanskt riskkapitalbolag, KKR, för en okänd summa pengar.

Carema som är Sveriges största privata producent av offentligt finansierad hälso- och sjukvård samt äldreomsorg omsatte 2009 över 5,4 miljarder och tog ut en vinst på över 300 miljoner. Hur mycket pengar som försvann i skatteplanering eller via andra transaktioner är ju inte känt.

Så Ingvar Kamprad som gör allt han kan för att framstå som en lite trögtänkt gubbe från småland som hushåller med varje krona, som inte är ute efter egen vinning utan enbart vill värna sitt företag har en helt annan sida också. Det är en sida som han uppenbarligen inte vill visa upp i offentligheten. Det är en ganska girig man som arbetar med avancerad skatteplanering via sinnrika bolagskonstruktioner i olika skatteparadis.

IKEA är ett mycket starkt varumärke som förknippas starkt med bilden av Sverige. IKEA kanske är den mest kända från Sverige vid sidan av vårt välkända välfärdssystem. Det är nu det senare som Kamprad via riskkapitalbolaget Triton nu ger sig på också försöker spekulera och tjäna så mycket pengar som möjligt på. Vilka konsekvenserna blir för svenska medborgare bryr han sig uppenbarligen inte om. Och varför skulle han det? Han har ju ägnat hela sitt liv åt att gömma undan resurser som skulle gå till en bättre välfärd för alla. Istället har han valt att satsa på sig själv, till vilket pris som helst.

Vill Ingvar Kamprad att hans livsverk ska vara att bidra till en nedmontering av den svenska välfärden? För det är just det han bidrar till via sin omfattande spekulation mot den svenska välfärden.

Men det är väl så att det inte finns någonting som hindrar Kamprad från att försöka plocka av det svenska samhället så mycket pengar som möjligt. Trots att han är en av världens 20 rikaste personer så har han ansökt och fått svensk folkpension...

UG1, UG2, UG3, UG4, AB, AB2, Exp, Exp2, EXP3, SVD, SVD2, SVD3, SVD4, DN, DN2, Resumé, GP, Intressant?, SVD5, SVD6,

20 kommentarer:

Anonym sa...

Jag Tycker att man borde starta en blockade mot Kampard sätt att hantera skatte medel.
Har du någon ide hur de skulle gå till?
T.e.x Att gå ut via face bok eler andra som har spridning i hela världen så att folk fattar att IKEA inte är Svenskt bara utger sig för de för att sälja. Gömma undan mer skatt medel tänk vad vi i Sverige hade kunnat för bättra med dessa pengar. Kamapard kan stanna utomlands om han skulle bli sjuk inte utnyttja svergie där heller.
Inge förbannade arbetare som betalar skatt, kommer undvika handla på IKEA så länge de gör så här.

Anonym sa...

Det är ju inget olagligt i den skatteplanering som Kamprad sysslat med. tvärtom så är det nog en nödvändighet för att kunna bygga upp stora livskraftiga företag. MEN det stora felet som jag ser det är att han hela tiden bedyrat och framhållit sin sparsamhet samt att han personligen med familjen sedan länge lämna över makten till en stiftelse som han med familj inte kunnat påverka, för att inte äventyra IKEA :s framtid. NÄR han tydligen hela tiden har haft full kontroll över ALLT! Att han sedan begär ut svensk folkpension i ett läge där hans egna privata tillgångar överstiger den utbetalade folkpensionen 1000-fallt !! får väl ses som ren snålhet och som ett bevis på snålheten BEDRAR visheten. Kamprad kommer nog aldrig att stödja läkare över alla gränser eller något annan hjälp organisation. men han ger den fattiga världen arbetstillfällen...Niklas

Thyra sa...

Mycket intressant inlägg! Måtte denna cirkus utredas vidare, även om det innebär att svenskarna tvingas ge upp illusionen om sin helylleman från Älmhult.

Emil sa...

Kamprads skatteaffärer är inte direkt olagliga men de ligger ju i gränslandet för vad som är ok. Det är han ju mycket medveten om utifrån hur konstruktionen av företagen ser ut.
mitt inlägg i diskussionen handlar ju inte alls om IKEA (utom deras pengar så klart) utan att Kamprad medvetet spekulerar i kärnan av vår välfärd för att tjäna pengar. Det är mer problematiskt än hans skatteflykt enligt mig.

Alexander sa...

Varför ska Kamprad och Ikea betala mer skatt än nödvändigt?Gör Lars Ohly,Mona Sahlin och andra röda politker det?

Emil sa...

om man vill ta del av den svenska välfärden som t.ex. pension som kamprad gör bör man också betala skälig skatt. Det gör ju inte han utan använder sig av oerhört avancerade system för att smita undan det som alla andra gör.

Alexander sa...

Emil

Har du koll på hur mycket skatt Kamprad betalat genom åren?

Alexander sa...

Emil

Ska er f d partiledare Gudrun Schyman få ta del av välfärden?Hon är dömd för skattebrott.

Anonym sa...

Jag reagerar på lögnerna som Kamprad har levererad svenska samhället i årtioden. Den som ljuger - har något att dölja..
Uppenbarligen är det i detta fall åtminstone pengarna, som Kamprad själv inte vill stå för utan anklagar reportern att vara "sjuk i huvudet". Ungefär som en ertappad äkta man när hans hustru konfronterar honom om älskarinnan.. ;-)
Vissa svenskar (hustruar) VILL inte veta sanningen, för den gör ont. Man tappar illusionen om sin helylle man. De väljer att blunda och säger istället att budbäraren nog är bara "avundsjuk". För vem vill erkänna ens för sig sjäv att det som man har trott på i årtionden - bara var en illusion?

Emil sa...

@alexander Han har antagligen inte betalat ett öre sedan 70-talet då han flyttade från landet

vad gäller Schyman så är hon ju dömd och har rättsligt gjort rätt för sig även om hon definitivt inte är en person som är med på min tio i topplista...

Emil sa...

Kom på att gubben säkert betalar skatt på folkpensionen. Så han har väl betalat in några tusenlappar på äldre dagar:-)

Alexander sa...

Emil

Så du anser alltså att Schyman ska få ta del av välfärden men inte Kamprad?Är det rätt uppfattat?

Alexander sa...

Emil

Ska invandrade pensionärer få ta del av välfärden?De har ju inte bidragit med en enda krona.

Fredrik sa...

Jag gillar straffmentaliteten hoss högerhejjarna. Alltid samma ihåliga argument: socialister FÅR inte tjäna pengar, för att de är socialister.

Alla som står till vänster skall bära ett gemensamt skamkors, det ska stå Stalin på det korset...

Alexander, du diskuterar som ett barn.

Och ska vi jämföra med vilka borgare som fuskar? Hur många ministrar fick avgå, och hur många klarade sig, trots lagbrott? Dina två exempel är både gamla och överspelade - förutom i propagandan.

Å andra sidan skrev Reinfeldt boken Det sovande folket. Att jämföra välfärden med cancer kommer bara dårar undan med. Sci-fi då den är som sämst.

Köp en tanke.

Anonym sa...

Så fort kaptalism kritiseras i Sverige heter det genast att det beror på "avundsjuka". Herregud så infantil majoriteten av det Svenska folket är. Jaga cancersjuka som lever på existensminimum är helt ok men kritiserar någon en girig smålänning blir det folkstorm direkt. Sveriges största problem idag är den lilla arme av högerliberala lobbyister som snackar positivt om vad som helst bara det genererar pengar. Den som tjänar mest vinner, typ. Men när någon kritiserar det ropar samma lilla arme KOMMUNIST i kör. Naiva självcentrerade idioter!

Alexander sa...

Emil

Vore kul om du kunde svara på mina frågor,det skulle vara intressant att höra hur du tänker.

Alexander sa...

Emil

Har en invandrad pensionär större rätt till välfärden än Kamprad?

Emil sa...

@alexander. alla människor som bor i Sverige ska ha samma rättigheter och skyldigheter

brodeur sa...

Vad svamlar du om. Det är stollar som du som drivit honom ur landet. Nu är det liksom lite sent att gapa om att skatta i Sverige.

Detta visar bara på konsekvensen av er huvudlösa politik, ni tror att folk frivilligt bara betalar in enorma summor av sitt livsverk till staten hur som helst. Förmögenhetsskatten har drivit mångmiljardbelopp ur landet.

brodeur sa...

Det där med i gränslandet för vad som är ok blir skrattretande när det kommer från någon som alltid vill att någon annan skall betala.

Tänk om vi icke kommunister kunde öronmärka våra skatteinbetalningar till att inte gå till bidragstörstande vänsterparasiter. För det ligger i "gränslandet" för vad som är ok att bara kosta en massa pengar och gnälla.