tisdag 18 augusti 2009

Våldtäkt = felparkering eller att pissa i parken?

I Afghanistan förbjuder man kvinnor att neka sina män sex och i Sverige har man en kammaråklagare i SVD, Rolf Hillegren, som fäller uttalanden som:

”När man säger våldtäkt tänker man mest på riktiga ruggiga våldtäkter. Men tar man en man och en kvinna som känner varandra och kvinnan säger att hon inte har lust i dag, men mannen kör ändå. Visst är det oschysst, men kanske inte värt två års fängelse. Det liknar mer en ordningsförseelse.”.”

Att knulla frun när hon inte vill är som att kissa i parken eller parkera bilen fel enligt åklagaren. Man kan ju undra vilken tid vi lever i. Att uttalandet är absurt och förkastligt är hyfsat uppenbart för de allra flesta människor. Att en enskild person har dessa åsikter kanske man kan leva med men när det ändå är så att kammaråklagare Hillegren tycker att åsikten är så acceptabel att han går ut med den i en intervju i SVD så säger det ju också en del om vilken värld han befinner sig i. Det är ju uppenbart att han anser att det är en åsikt som man inte behöver skämmas för och andra åklagare som jag har sett har aktat sig för att kritisera för hårt.

Man blir ju rätt orolig för hur det svenska rättssystemet ser ut om vi har människor med de åsikterna, eller de som visar tolerans mot dem, som ska avgöra vilka ärenden som ska leda till åtal eller ej. För även om det enbart är enskilda eller ett fåtal som uttrycker åsikterna så måste de ju ändå uppfatta det som att det är en rimlig ståndpunkt i sitt sociala sammanhang och det är väl det som är det verkligt oroande.

Det enda goda som kan komma av uttalandet är väl att vi kan få upp kampen för ett jämlikt och jämställt samhälle på agendan igen. För som vänsterpartiet har visat så är kvinnorna de som idag är de som förlorar mest på regeringens politik och vänstern har allt att vinna på att driva på den feministiska debatten. Så låt oss under det kommande året göra det tydligt att det i sverige idag finns två alternativ ett som vill stärka mannens position och ett som vill skapa jämlikhet och rättvisa.

Inga kommentarer: