Så om den första delen av soundtracket för min valrörelse 2010 hade ett feministiskt tema så grundar sig denna andra del på vår andra utgångspunkt; klass.
Det finns nog en rad olika låtar och texter att välja mellan om man skulle vilja illustrera klasskamp. En av mästarna, om än något förutsägbart, inom genren är Bruce Springsteen. För även om det är en amerikansk arbetarklass och den speciella situation som råder i USA som han skildrar så är ändå klasstillhörighetskänslan universal. Uppvuxen med en städerska till mamma och en sotare till pappa så är känslan och texterna av att vilja fly, uppnå något bättre och kampen för ett bättre liv lätta att identifiera sig med.
En av Springsteens största stunder är när han lyckas kombinera sin musik med stor litteratur som han gör i den andra delen av mitt soundtrack för valrörelsen. Låten är; The goast of Tom Joad.
1939 publicerades John Steinbecks klassiker och mästerverk Vredens druvor (Grapes of Wrath). Boken handlar om familjen Joad som under depressionen tillsammans med tusentals familjer blir vräkta från sin bondgård av något storföretag och familjen söker sig då västerut till Kalifornien för att söka arbete. Väl där är det ont och jobb och familjen tvingas leva under fattigdom och de ser sina drömmar om ett bättre liv krossas samtidigt som familjen splittras.
Boken handlar till stor del om den hänsynslöshet de rika landägarna visar upp mot de fattiga immigranterna, men också om den samhörighet och solidaritet som växer fram bland de fattiga lycksökarna som alla har kommit till Kalifornien med drömmen om ett bättre liv. Det är en bok som har full politisk bäringskraft än idag då det är i grunden samma samhälle med samma motsättningar då som nu.
När Springsteen lyfter Tom Joad in i ljuset i mitten av 1990-talet är det i grunden samma Amerika som han skildrar som Steinbeck gör i boken. Med en lågmäld fantastisk sång sjunger han om de utstötta och jagade. De som samhället inte önskar förutom när det passar. Det blir inte heller sämre av att han lyckas med nästan exakta citat återge ett centralt stycke i boken där han sjunger:
“Wherever there is a cop beating a guy,
Where every hungry newborn baby cries,
Where there is a fight against the blood and hatred in the air
Look for me mom I will be there
Wherever somebody is fighting for a place to stay,
or a decent job or a helping hand
Wherever somebody is struggling to be free,
Look in their eyes mom and you will see me”
Tom Joad kan säkert betraktas som en symbol för kampen för ett rimligt gott liv, ett liv som förnekas och bekämpas av andra intressen. Vänsterpartiet har traditioner av konkret klasskamp för att vanliga människor ska kunna leva ett drägligt liv. Det är en grundläggande absolut utgångspunkt. Utan den saknar vi existensberättigande som rörelse. Det finns dock problem i hur vi som parti lyckats förmedla detta till människor som ofta tyckt att vi varit kantiga i vår retorik. En vänster som vill vinna framgång måste kunna visa på att klasskamp idag som alltid handlat om att skapa förutsättningar för ett bättre och drägligt liv. Så valrörelsen 2010 handlar mer än på länge om en klasskamp som måste förpackas och förmedlas på ett effektivt sätt.
Så känner du nu att du vill lyssna på låten klicka här.
Eftersom det är svårt att välja ut en låt av Springsteen så kommer det även en liten bonus. Det är en liveupptagning från september 1985 där han framför This land is my land. Det är ju en bra låt men det är försnacket som är den absoluta behållningen. Dessutom framstår han nog som snyggast i sin karriär just här (det förra klippet kanske är det motsatta). För att se låten på youtube klicka här.
Klimatets nollpunkt
4 dagar sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar