onsdag 12 augusti 2009

Soundtrack till valet 2010, del 1

Jag har fått det spännande och roliga uppdraget att sitta med och ta fram vänsterpartiets förslag till valplattform till valet 2010. Det är inte helt enkelt, vi står inför svåra och nya utmaningar. Vi har ett parti som behöver se över sin retorik och hur vi ser på oss själva.

I grunden handlar politiken om att skapa en berättelse som människor kan tro på. En berättelse kan ju vara uppbyggd på olika sätt. Som uppvuxen under 1980-talet så spelade film en viktig roll i skapandet av sin identitet och vad hade 80-talets filmer varit utan filmmusiken, soundtracket. Så när jag funderat över vilken berättelse om Sverige 2010 vi ska utforma så har jag hela tiden haft någon märklig tanke på vilken musik jag skulle vilja att den ackompanjerades av. Därför ska jag här på min anspråkslös blogg när kraften infinner sig försöka presentera mitt soundtrack för valrörelsen 2010.

När jag ska utforma mitt soundtrack, som just är mitt personliga och därför givetvis till stora delar återspeglar min musiksmak och min generation, så är ambitionen att ha en blandning av stilar, en god könsfördelning samt att det ska bidra till att stärka bilden av vänsterpartiet som det parti det faktiskt är idag (d.v.s. att gammal progg och liknande är helt uteslutet att ta med i en lista som denna).

Så då har jag kommit till att presentera mitt första val, det saknas rangordning mellan låtarna, som är en låt av Säkert och heter ”Allt som är ditt”. Detta blir mitt första val utifrån en rad skäl. Inte minst för att det ändå är en låt som har någon form av tydlig feministisk linje, eller lyfter upp ett sinnessjukt fenomen i samhället. För den som inte kan texten så går det ut på att det är en tjej som blir våldtagen och som känner att och har sig själv att skylla, vilket hon givetvis inte har. Kontentan i låten är de som gjorde det borde skjutas.

Kan tyckas vara en drastisk lösning som kanske inte är rimlig i ett rättsamhälle. Men just nu idag är jag helt inne på den linjen rent känslomässigt. Jag träffade en bekant idag som berättade om att hennes 14-åriga barnbarn tillsammans med en kompis hade blivit drogade och våldtagna av en 26-årig man för två veckor sedan. Heka deras liv är omkullkastade, hela familjer är nedbrutna och grunden för att detta sker är att vi lever i ett samhälle som inte är jämställt.

Vänsterpartiet är och har länge varit ett feministiskt parti. Under Gudrun Schymans tid fick det ett stort medialt utrymme som minskat sedan hon försvann. Uppfattningen om partiet i media verkar vara att vi idag är mindre feminister än då. Jag skulle nog hävda motsatsen. Vår feminism är starkare och spetsigare idag och vi måste göra det tydligt i valrörelsen. Just idag kan jag inte komma på något bättre med musik tydliggöra detta.

Så håll till godo med Säkert och ”Allt som är ditt”. Efterssom man inte får lägga upp saker hur som helst så får jag länka vidare till toutube.

3 kommentarer:

Hans L sa...

Helt rätt tänkt, det mesta skulle bli bättre med ett soundtrack. T.ex. Vänsterpartiets budgetmotioner.

Om man får kasta in några förslag på låter som skulle kunna beskriva glädjen över att få byta regering och byta politik på just ett lustfullt sätt så skulle jag föreslå;

Melina Wrede - "Det är slut"
Ceasar's palace - "(I'm gonna) kick you out"

Robban sa...

Emil:

Får man motionera om valfrågor på vänsterpartiets kongress eller avgör partiledningen det?

När kommer partiets valplattform att offentliggöras inför valet?

Emil sa...

Till robban: Partiets valplattform kommer att behndlas att kongressen i vår så alla medlemmar kommer ju att få möjlighet att motionera och diskutera våra prioriteringar.