måndag 5 september 2011

Hellre tandvård än sänkt skatt!

Tandhälsan hos unga i Stockholm är kartlagd. Det visar sig, föga förvånande, att barn i familjer med låg inkomst och utbildningsnivå har en betydligt sämre tandhälsa än de barn som bor i de rikare delarna av staden. Detta är som sagt inte förvånande eller nytt. Klasskillnader har alltid synts i munnen. Ibland mer och ibland mindre. Problemet är dock att klassklyftorna i munnen, liksom i övriga samhället, ökar.

Allt som sker i Stockholm tenderar ju att vara uselt. Här finns det dock ett intressant exempel där folktandvården arbetar mer förebyggande och nu sätter resurser på att möte barnen tidigt för att kunna ge så goda förutsättningar som möjligt för att barnen ska kunna förbättra sin tandhälsa. Detta är ju också någonting som får konsekvenser hela livet.

Ett barn som växer upp med en dålig tandhälsa kommer också leva resten av livet med dåliga tänder. Har man dessutom en dålig erfarenhet av tandvården samtidigt som man har begränsade ekonomiska resurser så kommer väldigt många att inte uppsöka tandläkare trots att de har behov.

Vi vet ju att det är otroligt många som av rent ekonomiska skäl inte går till tandläkaren. Detta på grund av att i Sverige har vi bestämt att tänderna inte är en del av kroppen när det kommer till hälso- och sjukvården. Bryter du benet betalar du någon hundralapp eller två. Behöver du fixa en tand så kan det kosta tusentals kronor. Logiken saknas men konsekvenserna är tydliga.

Vi har nu en regering som älskar att sänka skatter. Det är det som de bråkar om internt mellan de borgerliga partierna. Det handlar inom om man ska sänka skatten utan vilka skatter som man ska sänka.

KD fick ju helt väntat stryk i förhandlingarna. Deras höga tonläge om sänkt skatt för pensionärerna var ju bara ett desperat försök att få lite uppmärksamhet. Nu när de lade sig platt så är det nog ännu fler väljare som kommer att tvivla på varför de ska rösta på KD. Jag har lite svårt att förstå deras taktik.

Istället för ett politiskt klimat där allt handlar om skattesänkningar skulle det vara mer spännande med en debatt om människors verkliga problem. Som dåliga tänder till exempel. Här finns det inte någon diskussion alls idag, trots att tandhälsan är ett enormt problem.

Hade jag haft makten hade jag inte prioriterat några skattesänkningar. Inte för pensionärer och inte för välavlönade kroggäster. Jag hade t.ex. valt att istället satsa de resurserna på en billigare och bättra tandvård. Jag tror att de allra flesta faktiskt skulle tycka att det var värt det.

Det vill inte KD och inte regeringen. De inför istället något slags gåvobidrag. Om man skänker pengar till välgörenhet så ska man få dra av lite på skatten. Detta är ett förslag som sågades av regeringens egen utredare, men det kanske är så KD vill finansiera framtidens ”välfärd”: frivilliga allmosor från den allt rikare överklassen.

SVD, DN, AB, AB2, Expressen, EXP2, SVT, SR, SR2, GP
Martin Moberg, Westerholm, Peter Andersson,

11 kommentarer:

Anonym sa...

Jag kan inte annat än hålla med. Tandvård är ofattbart dyrt. När föräldrar inte kan gå till tandläkaren blir det hela en mardröm och man vet inte eller glömmer att barnens tandvård inte kostar något.

Mitt barns tänder är perfekta, aldrig haft ett hål, mina däremot, vill jag inte ens tänka på.

Trevlig blogg förresten. Roligt med unga människor som har hjärtat och hjärnan på de rätta ställen.

Emil sa...

tack för det:-)

Varg i Veum sa...

Alltså, har inte barn gratis tandvård upp till 19 år? Hur kan det då handla om skatter?

Emil sa...

Hur befolkningens tandhälsa ser ut är ju själklart beroende på hur den finansieras. Barn har avgiftsfri tandvård idag men för många försämras en redan dålig tandhälsa när de blir vuxna då de helt enkelt inte har råd med tandvård. Därför är det, som jag skriver, bra att man i Stockholm satsar på förebyggande åtgärder.

Men för att lösa problematiken med klassbaserad tandhälsa så behöver man se över finansieringen.

Varg i Veum sa...

När man är vuxen är det ens eget ansvar att sköta tänderna anser jag.
Om det idag i skolan inte förebyggande informeras om vikten av att sköta tänderna så ska det naturligtvis göras. Det håller jag med om. Även familjerna har här ett ansvar. Som jag önskade min hade haft. Idag sitter jag med alla kindtänder lagade i barndomen trots skolans insatser faktiskt, men hemma var det ingen viktig fråga. Mycket säkert beroende på att det fanns en inställning om att staten lagar ju ändå tänderna åt oss. Nåt som inte fanns i vårt hemland.

Emil sa...

med resonemanget att man ska ta ansvar som vuxen kan man ju säga att en fotbilsspelare som bryter benet kan ta ansvar själv, en rökare som får cancer får ta ansvar själv och så vidare. Jag tycker att det ska vara samma principer för sjukvård som för tandvård.

Varg i Veum sa...

Ja, med olika slags resonemang kan man dra konsekvenserna hur långt som helst. Men nu pratar vi om tandvård specifikt, vad vi ska göra med feta, fotbollsspelare eller rökare är en annan diskussion.

Nu måste man inte alltid ändra allt bara för att man pratar om en specifik sak.
Men visst önskar jag också att tandvården vore skattefinansierad. (Jag skulle vilja byta ut alla mina amalgamfyllningar men har inte råd.) Men var ska de pengarna komma ifrån? Höjd skatt?

Anonym sa...

Jag håller med till 100%. Kan erkänna att jag gått till tandläkaren 2ggr på 12år, båda ggr har varit akut. Jag har helt enkelt inte råd. Så hellre högre skatt och billigare tandvård.

Emil sa...

Jag ser gärna ett högre skatteuttag från de som har de högsta inkomsterna och största förmögenheterna för att bekosta en tandvård som alla har råd med.

Varg i Veum sa...

Jag vet att du gärna ser en skatt på dem som tjänar högst. Men frågan är vilka tjänar högst? Hur mycket av deras inkomst ska gå till skatt för att de tjänar högst?
Finns det så många som tjänar "högst" att ett ökat skatteuttag från dem skulle finansiera en tandvårdsreform? (och alla andra reformer vänstern vill genomföra)
Eller är det "rättvisan" i det faktum att en del kan tjäna mer som är grundfrågan?

Den effektivaste skatten där man får in mest pengar är ju en skatt som alla betalar (moms, elskatt, bensinskatt och alla specialskatter som införts med tiden för att kunna öka skattebasen) så är det inte så i realiteten att det blir till syvende och sist folket och inte de rika som betalar kalaset med försämringar på andra håll?

Emil sa...

skattesystem kan ju utformas väldigt olika. De senaste åren har vi ju haft en regering som mycket medvetet minskat progressiviteten i systemet. Det har ju inneburit att de som tjänar lite får det svårare (inte minst om man är arbetslös eller sjukskriven).
Återinför man t.ex. förmögenhetsskatt, en rimlig fastighetsskatt och beskattar inkomster mer progressivt så skulle det mycket väl räcka till en rejäl tandvårdsreform. Och mycket mer än så.