söndag 12 december 2010

Dags att ta hem trupperna

Allt pekar på att den man som sprängdes i Stockholm igår genomförde ett misslyckat självmordsattentat. Det är i sig upprörande och givetvis inte någonting som kan försvaras eller accepteras. Som tur var misslyckades dock det hela. Jag är dock ytterst orolig för vilka konsekvenser som detta kommer att få politiskt.
Det är ju givet att Sverigedemokraterna kommer att använda detta som en förevändning att ytterligare hetsa mot muslimer i Sverige. Det kommer nog även komma utspel från t.ex. folkpartiet som allt oftare får svårt att balansera sin retorik i dessa frågor. Den stora risken är som jag uppfattar detta att det kommer att bli ett hårdare klimat där mörka krafter ser möjligheten att vinna på detta. Dock är det ju viktigt att försöka diskutera skälen till varför detta kan inträffa.

Ett viktigt och avgörande skäl är givetvis Sveriges krig i Afghanistan. Det går inte att tro att det fungerar att föra krig på andra sidan jorden utan att det får konsekvenser. I dagens globaliserade värld begränsas inte krig och konflikter till bestämda geografiska områden. Detta gäller inte minst när det gäller de olika krigen i mellanöstern. Den militära överlägsenheten hos NATO-styrkorna i form av vapen och teknologi leder ju till att krigets karaktär förändras. Detta måste man ha med i beräkningarna när man som Sverige engagerar sig i en krigföring på det sätt som vi nu gör. Därför vilar det ett ansvar på regeringen och andra som understödjer det svenska kriget i Afghanistan.

Om nu konsekvensen av denna händelse leder till ett hårdare klimat med hårdare övervakning och misstänkliggörande så kommer attentatsmannen sannolik lyckas med sitt syfte att förändra det Svenska samhället till ett mer slutet och intolerant samhälle. Det svenska systemet bygger och har byggt på en relativt stor frihet och den får inte begränsas. Det kommer säkerligen att koma krav på en annan inriktning som kommer leda till censur och kontroll vilket också kommer drabba sådana som Lars Vilks som också verkar ha berörts i självmordsbombarens brev.

Min korta slutsats denna morgon är således att om vi inte aktar oss så kommer såväl de extrema krafter som självmordsbombaren verkar tillhöra och de antimuslimska krafterna som SD att få som de vill, nämligen ökad polarisering och ökade motsättningar. Denna polarisering och motsättning kommer sedan användas som argument för att ytterligare försämra situationen. Därför är det viktigt att peka på en annan väg där vi istället slår vakt om vårt öppna samhälle, avbryter kriget mot Afgahnistan och på riktigt börjar arbeta för fred och samförstånd.

AB1, AB2, AB3, Exp1, Exp2, Exp3, DN1, DN2, DN3, DN4, SVD1 SVD2, SVD3, Intressant?

18 kommentarer:

Anonym sa...

Ja självklart skall man böja sig för terrorhot. Om en terrorist säger att "eftersom ni har soldater i Afghanistan så skall ni dö". Man tänker inte en sekund på skälet till att man är i Afghanistan. Och som naiv svensk tror man förstås också att det får avsedd effekt?

Anonym sa...

Nu fantiserar du nog Emil.
Hur skall Sverigedemokraterna kunna dra nytta av detta?
Som alla vet är ju Islam en fredens religion.
Jag citerar Abd al Haqq Kielan ordförande i Svensk islamisk samling.

"Islam är en civiliserad religion"

Bengt

Anonym sa...

Vederbörande hade ju synpunkter på Lars Vilks också. Lika bra att bura in honom också, eller hur?

Anonym sa...

Och vad blir de långsiktiga följderna om vi nu viker oss för terror och tar hem trupperna? Jo, att varje galning med genomsnittliga kunskaper i kemi genom hot om terror tar över de uppgifter som det demokratiska systemet egentligen ska ha.

Nej, den enda raka linjen är att aldrig förhandla med terrorister, och att bestraffa liknande attacker politiskt. Följden borde alltså vara att Sverige nu förbinder sig att inte ta hem en enda soldat utan fördubbla styrkan, att vi även sänder ner JAS-plan för offensiva uppgifter, och att klargöra att Sverige har en strategi att för varje terrordåd på Svensk mark fördubbla närvaron i Afghanistan. Och klargör också kopplingen till terrordådet, se till att alla vet att Sverige egentligen tänkt börja dra tillbaks trupp 2012, men att vi pga terrordådet istället gör precis tvärt om.

Anonym sa...

Ni har haft 35 år på er att integrera muslimerna, men ni har inte lyckats. Varför skulle ni lyckas plötsligt nu?

Det är dags att förkasta den misslyckade mångkultursreligionen och inse att muslimer inte går att integrera i ett civiliserat samhälle. De som vill anpassa sig och bli svenskar får PUT men resten skall UT.

Nej, gårdagens dåd ger troligtvis Jimmie Åkesson ett par extra procent, när fler och fler inser att er vurm för islam bara leder till sådana här resultat. Blir det fler bomber så kan Åkesson vinna en jordskredsseger i nästa val.

Var det måhända det här ni mångkulturalister menade när ni sade att mångkulturen gör Sverige till ett "mer spännande samhälle"?

Anonym sa...

Bra krönika, tack för den. /Claes

Emil sa...

Med anledning av flera av de flera väldigt förutsägbara inläggen kan man ställa några frågor:
Är lösningen på terrorhotet att fortsätta kriga i Afghanistan? Att Sverige fortsätter att delta i ett krig där civila mördas på daglig basis?
Är lösningen på terrorism att stänga Sverige och peka ut muslimer som ansvariga?
Nej knappast. Debattnivån är ju fånigt låg.

Vad gäller Vilks så har han ju all rätt att uttrycka sina åsikter och framställa sin konst. Dock tycker jag att han gör fel och helt uppenbarligen är ute efter att provocera och skärpa motsättningarna.

Anonym sa...

Det är snarare den verklighetsfrämmande invandringspolitiken som sådana som du förespråkar som har bäddat för detta. Islamisterna finns här bland oss tack vare er och det oavsett om vi har trupp i Afghanistan eller inte. Du är naiv om du tror att ett trupptillbakadragande från Afghanistan eliminerar detta hot. När/ om detta görs, flyttar islamisterna bara fram sina positioner ytterligare och ställer nästa krav på det svenska samhället (bura in Vilks?). Resultatet av detta extremt misslyckade multi-kulti experiment kommer så småningom bli att vi har ett samhällsklimat liknande det som finns i alla länder med en kritisk massa muslimer, dvs starkt begränsad yttrandefrihet, likriktad offentlig debatt, massiv övervakning, osv. Ifall du inte redan har märkt det, så rör vi oss snabbt och konsekvent i den riktningen.

Anonym sa...

Första tanken efter att ha läst rubriken "Dags att ta hem trupperna" var "..för det kommande kriget på hemmaplan.." Allahu snackbar!

Vakna sa...

Kom ihåg att detta vi nu råkar utför är en konsekvens av Socialdemokraternas invandringspolitik från 70-talet och framåt. S kommer säkert att gå ut i media och kräva mer pengar till integration. Men problemet bottnar i själva politiken och hur pass många vi tar in per år. Vi tar in flest invandrare i hela världen baserat på per capita. Hur tror någon att vi kan upprätthålla en fungerande välfärd när färre skall betala för fler och den kommande pensioneringen av 40-talisterna. Tror ni verkligen att Socialdemokraterna kan lösa Sveriges problem i framtiden om de är orsaken till de problem vi har idag. Riksmedia vågar inte dra igång debatten utan den hamnar på bloggar m.m.

Anonym sa...

Det finns de som kallar det kulturberikning. Jag kallar det nazism. Islam är nazism. Läs koranen. Lär om deras världsbild. Islam ÄR nazism.

Ulf Claesson, Göteborg

Emil sa...

tja, vad ska man säga. Det är ju uppenbart att det finns en massa människor på nätet som älskar att spy ut sitt hat mot andra.

Det märkliga är vad den svenska flyktingpolitiken har med denna händelse att göra. Det saknar ju helt relevans. Däremot är det inte helt orimligt att göra kopplingen till att Sverige deltar i ett krig i Afghanistan med starkt religiösa förtecken vilket får konsekvenser.

Sverige ska inte ta hem trupperna på grund av detta. Det ska vi göra oavsett. Det har jag tyckt tidigare och tycker det fortfarande. Denna händelse understryker dock detta ännu mer.

Alexander sa...

"Lars Vilks vill provocera och skärpa motsättningarna"

Det finns ju tydligen en del på "andra sidan" som också vill göra det....

Zeunerts sa...

Anonym den 12 december 2010 10:48

"Ni har haft 35 år på er att integrera muslimerna, men ni har inte lyckats. Varför skulle ni lyckas plötsligt nu?"

Eller hur. Ibland erkänner proffstyckarna att integrationen är misslyckad och så kommer de med massa flummiga idéer om hur det ska göras bättre... Men i vilket västerländskt land har man lyckats integrera alla dessa muslimer och andra spännande etniska främlingar?
Sverige var totalt sett bäst på integrationsarbete i en EU-undersökning för tre år sen. Och ändå fungerar det så dåligt.
Det säger en hel del om vilket galet projekt mångkulturen är tycker jag.

http://www.integrationindex.eu/topics/2592.html
http://www.dn.se/nyheter/varlden/sverige-bast-ta-emot-invandrare-1.575667

Zeunerts sa...

Vakna den 12 december 2010 12:23

Det är fel att skylla så mycket på sossarna, de blåa är i princip lika skyldiga om inte mer!

Ta och läs om det så kallade luciabeslutet som revs upp..

http://tankesmedjanfeminix.blogspot.com/2008/11/luciabeslutet-varfr-skrotades-det.html
http://robsten.blogspot.com/2007/05/luciabeslutet-och-bildtregeringen-en.html

Anonym sa...

Emil..
Jag förstår att det svårt för dig just nu, hela din lilla värld förstördes i går kväll.
En muslimsk terrorist försökte döda oskyldiga svenskar.
Jag är för invandring men då av vettiga invandrare som ex kineser, thailändare, filippnare osv.
Om man bytte ut alla som kommit hit som asylinvandare dom sensate åren mot asiater skulle SD fortfarande varit ett lite skitparti.
För övrigt håller jag med dig om Afghanistan trupperna skall hem, men inte på grund av eftergifter åt muslimer utan för att vi har inget med deras sak att göra.
Det är deras land och deras beslut som gäller.

Karin

Emil sa...

min värld förstördes knappast. Snarare blev det bekräftat att det är i grunden fel att bedriva krig i Afghanistan och delta i den allt mer polariserade värld där muslimer målas som onda. Detta medför att extrema krafter på båda sidor stärks och därav att vi har en självmordsbombare i Stockholm. Det har dock inte någonting med islam eller muslimer i allmänhet att göra. Det är lika intelligent att hävda det som att alla Kristna skulle vara nazister då kyrkan i tyskland slöt upp bakom hitler...

Anonym sa...

Jag kringgår den klichéartade diskussionen här för att istället uppmärksamma denna lilla pärla:

"Om man bytte ut alla som kommit hit som asylinvandare dom sensate åren mot asiater skulle SD fortfarande varit ett lite skitparti."

Ja du, Karin, i vilken världsdel ligger nu Mellanöstern?