måndag 19 oktober 2009

KD och SD mobiliserar mot samma fiende

I en debattartikel i Aftonbladet får Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson breda ut sig i en artikel som, trots att jag hängt med länge i sammanhanget, får mig att lyfta på ögonbrynen. SD har ju länge arbetat på att försöka hyfsa sin retorik och framtoning. I den aktuella artikeln faller SD in i en traditionell retorik som har sina rötter i den nazistiska och rasistiska idétradition som partiet kommer ifrån. Hur mycket man än försöker putsa fasaden så är det samma grundläggande rasistiska politik som deras idéer vilar på.

För den som tvekar på påståendet ovan så är det bara att ta SDs artikel och byta ut muslimerna mot judarna så blir det hela uppenbart. Det som dock är problemet är att det i allmänhet inte uppfattas som lika extremt att uttrycka dessa åsikter när det gäller muslimer och islam. Hade det handlat om judar eller judendomen hade det aldrig publicerats (ett stickspår är ju dock att judendomen indirekt angrips genom att SD menar att orsaken till den ondska som kommer från Islam beror på att de inte har något kärleksbudskap som kristendomen har med nya testamentet, vilket inte heller judendomen har. Detta är ju också ett eko hämtat direkt från 1930-talet). Det är i grunden ett stort problem men det är ju lite en annan diskussion.

Vid sidan om muslimerna så målar SD upp ytterligare en fiende, Den mångkulturella samhällseliten. Det är denna elit som har öppnat dörrarna för den nya tiden. När man läser SDs artikel och den retorik den bygger på så är det dessutom omöjligt att inte göra kopplingen till Kristdemokreternas retorik om vardagens folk och de hätska utfallen mot kultureliten som vill främja så onda saker som t.ex. jämställdhet. Kristdemokraterna är förvisso inte nazister och rasister men de fiskar efter SDs eventuella väljare.

Om det vore så enkelt att det bara handlade om taskig retorik från KDs sida som berodde på valtaktiska överväganden kanske man inte skulle vara så uppjagad över detta. Vad det innebär är dock att kristdemokraterna och Göran Hägglund är de som öppnar grinden för ett politiskt klimat som bara kommer att leda till att det politiska landskapet kommer omformas. Vi går mörkare och hårdare tider tillmötes. Rasism och hat kommer att bli vardagsmat om inte borgerligheten, och främst KD, motar Olle i grind.

1 kommentar:

Peter Soilander sa...

Läs gärna min (kd) insats på Arbetet, http://www.arbetaren.se/articles/inrikes20091008 där jag står upp för demokratiska värderingar. Men, kampen mot rasism är gemensam...