Socialdemokraterna har till slut presenterat sitt förslag till budget. Innehållet är nog inte lika förvånande som det gatlopp som Juholt och Waidelich sprungit den senaste veckan. För om denna budget inte anses allt för anpassad efter moderaterna så blir man lite mörkrädd över hur den såg ut vid en första presentation för den socialdemokratiska riksdagsgruppen. Detta blogginlägg syftar dock inte till att kritisera den socialdemokratiska politiken, det blir lite för enkelt och platt.
Den tanke som snarare jagat mig sedan i går eftermiddag när jag hörde Waidelich intervjuas i radio är hur vänstern ska hantera denna nya socialdemokratiska ledning. Grunden till att få bort de borgerliga från regeringskansliet går ju än så länge via en stark socialdemokrati. Dock känns den starka socialdemokratin ganska långt borta just nu. Inte minst med Waidelich i ledningen. Detta vet högern om och de utnyttjar situationen.
Jag har den senaste tiden försökt sätta mig in en del i hur de amerikanska valrörelserna ser ut och hur man bygger upp sin argumentation och retorik. Det har även moderaterna gjort. De har förstått att vägen till seger bland annat går via så kallat negativt kampanjarbete. Det är absolut mer effektivt att sänka sin motståndare med negativa kampanjer än att få fler väljare via egna politiska budskap om den egna politiken. Detta förnekas av många men forskningen är nog ganska entydig. Detta vet moderaterna om.
En stor del av kritiken mot den moderatledda regeringen har ju varit deras brist på idéer och visioner bortom skattesänkningarna. De presenterade själva en budget som inte heller går till historien som den mest spännande. Detta torde ju innebära en stor möjlighet för socialdemokraterna att kapa åt sig en del av debatten och angripa Borg och Reinfeldt. Denna har de ju försuttit med ett ganska dåligt budgetförslag där deras kommunikation utan enbart förmedlar att Socialdemokraterna har ”omprövat” och anpassat sin politik till den borgerliga regeringens på ett stort antal punkter.
Så när Socialdemokraterna igår presenterade sin budget så hade moderaterna en given strategi. Den handlade om att sänka Juholt. Moderaterna visste naturligtvis att Juholts budget inte skulle möta upp alla de löften han ställt under våren. Vi har ju hört hur han har lovat att utrota barnfattigdomen till exempel. Vid Reinfeldts presskonferens gick en stor del av retoriken ut på att sänka Juholt och nästan omgående så lade moderaterna upp ett flygblad på sin hemsida med rubriken ”Juholts tomma löften”.
Det enkla flygbladet pryds av vad man skulle kunna beskriva som en nidbild av Juholt och sedan radar man upp några löften som han ställt under våren och som nu inte infrias i den socialdemokratiska budgeten. Syftet är att nagla fast en bild av Juholt som en som pratar men inte levererar. Det handlar om att sänka hans trovärdighet i botten. Problemet är ju att de till viss del har rätt men också att detta är mycket effektivt. Med den presentation av sin budget som socialdemokraterna nu gjort så har de get moderaterna öppet mål för en tid framöver.
Mina funderingar handlar nu om hur vi i vänstern ska agera. Det är länge sedan vi hade ett rödgrönt samarbete som på en rad punkter skulle förändrat Sverige i en rättvisa riktning. Vi har en socialdemokrati som springer långt åt höger och ett miljöparti som gör allt för att närma sig de borgerliga för att öppna möjligheten för att fylla tomrummet om KD trillar ur riksdagen. Var lämnar det oss som vill någonting annat?
Ska vi angripa Juholt och socialdemokratin för att de sviker en lång rad grupper i samhället, för att de inte bekämpar barnfattigdomen och för att de anpassar sig efter den borgerliga politiken. Det skulle vara enkelt att få en hel del vänstersossar att förflytta sig vänsterut. Inte minst när det skett ett ledarbyte inom vänstern som kommer innebära att vi uppfattas som lite nyare och fräsigare än tidigare.
Det andra alternativet är att blunda för sossarnas högersvängning och fortsätta jag regeringen och hoppas på att socialdemokratin svänger vänsterut när det väl gäller? Detta innebär ju också en retorisk anpassning från vänsterns sida om vi ska undvika att angripa socialdemokratin.
Det är inte helt självklart men jag tror att det rimliga faktiskt är att angripa även den socialdemokratiska politiken. För om deras orientering högerut inte kritiseras så kommer det innebära att ett framtida regeringsskifte bara blir ett skifte av personer och inte politiken. Vi behöver nu arbeta för att upprätthålla en rättviselinje i svensk politik och då måste orättvisor även från Socialdemokraterna att kritiseras.
Vidare måste vi också våga vässa våra knivar. Den moderata verktygslådan är numera fylld av Carl Rove inspirerade verktyg när det gäller att arbeta för att misstänkliggöra och smutskasta sina motståndare. Den verktygslådan måste även vi skaffa oss. Det finns inte någon annan väg om vi inte vill vara dömda till ständiga politiska förluster för en lång framtid.
Det blev lite spretigt detta men det var den spontana känslan såhär en regnig morgon i Linköping...
SVD, SVD2, SVD3, Dn1, DN2, DN3, DN4, AB
Klimatets nollpunkt
1 vecka sedan
2 kommentarer:
Hej, intressanta synpunkter du har. Jag är själv socialdemokrat och anser att V står för en viktig del i den svenska politiken. Men när ni resonerar i banorna på att motarbeta (S)-politik, så är det helt fel spår. Ska vi kunna förändra Sverige, så måste det ske i samförstånd. Likt "det nya arbetarpartiet"´s kluvna tunga, måste vi "de rödgröna" ha en roll in mot mitten(höger) för att kunna vinna dessa röster från medelklassen. Jag blir avundsjuk på V, då ni kan ha en öppen retorik om att man måste höja skatterna. För (S) är det inte lika enkelt. Man blir lite förbluffad över hur man i am.pol. öppet pratar om skattehöjningar. Skulle Juholt nämna detta i sin retorik, så skulle (S) direkt tappa röster. D beror på att vi i Sverige har ett väldigt skevt förhållningssätt till att betala skatt. Vi har blivit itutade att vi betalat "högst skatt" i världen. Ja, det kanske vi gör i vissa fall, men få vet om att de flesta vettiga länder i EU har liknande och ibland högre skatter än Sverige.
Tack för dina intressanta bloggar. Fortsätt så i kampen mot orättvisa.
Jag tror att vi gör sossarna en tjänst genom att angripa dem från vänster. Det flyttar bollen från höger till vänster planhalva. Vänsterpolitik diskuteras istället för högerpolitik. Kanske kan sossarna i ett sånt läge flytta sig några små snäpp åt vänster, eftersom de samtidigt kan profilera sig mot ett mycket vänstrigare parti och framstå som mitten.
Jag tror tyvärr att Håkan Juholt försatt lite av den chans som han hade. Valet av ekonomisk talesperson, den snabba reträtten från linjetalet, hattandet fram och tillbaka i Libyenfrågan och budgeten... Reinfeldt vägrade debattera med Juholt i början, eftersom han är feg och inte ville gå upp mot en sosseledare med vind i seglen. Nu när seglen börjar flacka kommer han nog att vara piggare på debatt. Om inte sossarna och Juholt gör en alldeles oväntad uppryckning så tror jag att vi får räkna med att den enda chansen till regeringsbyte 2010 ligger i att vänsterpartiet lyckas vinna runt 10 procent av rösterna. Och att miljöpartiet gör ett starkare val än 2010, vilket är tveksamt.
När det gäller negativt kampanjande så vore det intressant att höra lite mer konkret hur du menar. Karl Roves taktik tycker jag att moderaterna kan behålla. Men kanske det finns andra sätt?
Skicka en kommentar